Bart Mulder verlaat VACpunt Wonen na zeven jaar


“In mijn nieuwe baan sta ik echt met de poten in de klei!”


Zeven jaar lang heeft Bart Mulder zich, als adviseur gebruikskwaliteit bij VACpunt Wonen, ingezet voor een betere gebruikskwaliteit van woning en woonomgeving. Nu vindt hij het tijd om zijn bakens te verzetten: per 27 juli gaat hij aan de slag als wijkregisseur bij de corporatie Beter Wonen in Almelo.

Herinneringen
Hoewel het alweer zeven jaar geleden is, herinnert Bart zich zijn eerste kennismaking met de Adviescommissies Wonen als de dag van gisteren. Het was in Dordrecht, waar hij voor een aantal commissies een lezing mocht geven over binnenmilieu. “Ik wist niet wat me overkwam: zoveel vrijwilligers, die zich allemaal vrijwillig inzetten voor de woonkwaliteit van anderen. Heel bijzonder!”

“Nu ik VAC-organisatie achter me laat, wil ik alle VAC-leden bedanken voor de leuke en positieve contacten en voor alle kennis en verfrissende ideen die ik van iedereen heb mogen ontvangen. Dat ga ik missen! Als dank voor de lezing in Dordrecht heb ik destijds een beeldje van een Dordts schaap gekregen. Dat beeldje herinnert me iedere keer weer aan het contact met de VAC-leden!”
Bart heeft als adviseur gebruikskwaliteit meegewerkt aan veel verschillende projecten. Maar aan sommige projecten bewaart hij extra goede herinneringen. “In het project ‘Energie besparen met woonkwaliteit’ heb ik zeer intensief samengewerkt met zo’n twintig Adviescommissies Wonen. Het was geen makkelijk traject, maar uiteindelijk hebben we samen een resultaat bereikt waar marktpartijen cht op zaten te wachten.”

Lichtpuntje
Helaas is de noodzaak van het VAC-werk de afgelopen jaren niet minder geworden. “Ik zie regelmatig situaties waarin het behoorlijk schort aan de woonkwaliteit. Het is nog steeds nodig dat bewoners zich inzetten voor andere bewoners. Anders komen de knelpunten die zij ervaren niet op tafel.” En lichtpuntje: “Ik heb het idee dat de invloed van bewoners beter op de kaart staat dan een aantal jaren terug. Dat merk ik aan de positieve reacties op het project ‘Verbeteren consumenteninvloed op bouwregelgeving’, maar ook op adviezen van de Adviescommissies Wonen. Dat hebben we met z’n allen toch bereikt!”

Poten in de klei
Hoewel het in de VAC-organisatie alles woonkwaliteit is wat de klok slaat, blijft dit begrip vaak nogal abstract. In zijn nieuwe functie van wijkregisseur verwacht Bart dat dit anders is. “In mijn nieuwe baan sta ik echt met de poten in de klei. Ik zal direct contact hebben met bewoners en zie sneller de gevolgen van mijn acties.” Vanaf eind juli is hij als wijkregisseur verantwoordelijk voor vier wijken in Almelo. “Die verantwoordelijkheid gaat van vastgoed tot leefbaarheid. Uiteraard wil ik ook veel aandacht besteden aan de woonkwaliteit in deze Almelose wijken.”

Wens
Wat is Bart’s wens voor de VAC-organisatie? “Ik hoop dat ik in de komende tijd VACpunt Wonen en de Adviescommissies Wonen vaker in de krant en andere media tegenkom. En ik hoop dat de VAC-organisatie een sterke positie kan verwerven in de bouwwereld.”

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >