VAC-advies over transformatie

Herbestemmen is een duurzame oplossing om sloop te voorkˇmen. VAC Vianen bracht een advies uit over een transformatie van kantoorpand naar starterswoningen in Nieuwegein. VAC-lid Diane Breedveld: “Het was een bijzonder leuk project, waar we het nog steeds over hebben!”


Nieuwe uitdaging
Jutphaas Wonen klopte in december 2012 bij VACpunt Wonen aan. De Nieuwegeinse corporatie had het plan om een kantoorpand te verbouwen tot jongerenappartementen en wilde graag een VAC-advies. Omdat er geen Adviescommissie Wonen in Nieuwegein actief is, werd VAC Vianen gepolst. En die commissie had wel zin in een nieuwe uitdaging. “Bij de transformatie is veel gebruik gemaakt van bestaande elementen. Zo is er bijvoorbeeld een appartement waar de ‘monumentale’, brede kantoortrap nog in zit. De woonruimte is niet groot, maar op die trap kun je gerust een feestje geven!”, vertelt Breedveld. “Ook de hal is gehandhaafd en veel standleidingen konden niet verlegd worden.” Dat soort zaken beperkt de VAC-advisering.


Deskundige blik

Toch waren er nog genoeg aspecten waarover VAC Vianen haar deskundige blik kon laten gaan. “In een aantal apparte-menten kwam de deur van het toilet uit in de woonkamer. Daar hebben we uiteraard geadviseerd om het toilet aan de hal te laten grenzen. Ook was op de tekeningen te zien dat de deur van de keuken richting de plek van het fornuis opendraaide. Gevaarlijk als er iemand staat te koken! Daarom hebben we aangeraden om de deur naar buiten te laten draaien.”


Wasmachine
Omdat een kantoorpand geen woonfunctie heeft, moet er over veel nieuwe zaken worden nagedacht. “Op de tekening konden we geen ruimte ontdekken waar de wasmachine geplaatst kon worden. Daar bleek niet aan gedacht te zijn. We hadden nog veel meer vragen: over de veiligheid rond het pand, over de beschikbare parkeerruimte, over de afwezigheid van een fietsenstalling, of de verwarming en watervoorziening collectief of apart zou worden bemeterd, enzovoort.”


Bank naast de koelkast
Niet alleen voor VAC Vianen, maar ook voor Jutphaas Wonen was de transformatie een leerproces. Volgens Breedveld kijken corporaties nog vaak op een traditionele manier naar de huisvesting van verschillende bewonersgroepen: jongeren en stellen zonder kinderen horen in hoogbouw, gezinnen in laagbouw. “Op de tekeningen was te zien dat in een aantal appartementen de jongeren met hun bank naast de koelkast zouden moeten zitten. Wel makkelijk als je een biertje moet pakken, maar natuurlijk niet wenselijk.”

Ook toegankelijkheid was een thema dat de corporatie niet op het prioriteitenlijstje had staan voor dit project. “VAC Vianen adviseerde om een hellingbaan bij de entree te maken. De corporatie dacht in eerste instantie dat dit niet nodig was, aangezien het pand toch voor jongeren was bestemd. Maar jongeren kunnen toch ook hun benen breken? Het is belangrijk om de appartementen zo levensloopbestendig mogelijk te maken. Dat is bij renovatie wel iets duurder, maar aan het eind win je er heel veel mee!”


Voldoening
VAC Vianen zag de transformatie niet alleen als een uitdaging, maar ook een leuk project om over te adviseren. Breedveld: “Bij de rondleiding na oplevering, een jaar later, bleek dat veel van onze adviezen waren overgenomen. Dat geeft veel voldoening.”

terug naar de nieuwsbrief>

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >