Gebruiker centraal op de Renovatiebeurs

Begin april vond in Den Bosch de Renovatiebeurs 2014 plaats: de vakbeurs voor alle professionals die zich bezighouden met renovatie. Dit jaar was er, dankzij De Woonbond, meer aandacht voor de bewoner in renovatietrajecten.


Woonconnect
De Woonbond bracht op verschillende manieren de positie van bewoners voor het voetlicht. Om te beginnen had De Woonbond een balie op het centrale plein, waar voorbijgangers aan de slag konden met de online applicatie Woonconnect van architectenbureau De Twee Snoeken. Dit instrument kan aangepast worden aan elk renovatieproject en verschaft de consument veel informatie over hun keuzes in het project. De doelgroep van de tool is zowel projectontwikkelaars als woningcorporaties.

Met het instrument kunnen bewoners op een eenvoudige manier betrokken worden bij de renovatie of nieuwbouw van hun woning. Door het gebruik van de kosten- en energiemodule wordt het bewustzijn rond duurzaamheid verhoogd bij zowel corporatiemedewerkers als bij bewoners.Na iedere keuze of aanpassing is direct zichtbaar wat de gevolgen zijn voor de aankoopprijs van de woning. Woonconnect berekent daarnaast precies wat de gevolgen van bepaalde keuzes zijn voor de energielasten en/of woonlasten.

Award
Ook nieuw op de Renovatiebeurs: de Gebruiksvriendelijkheidaward. De Woonbond stippelde voor leden van De Woonbond en VAC-leden drie routes uit over de beurs. De routes hadden elk een eigen thema: energiebesparing, overlast en binnenklimaat en leidden de bezoekers langs diverse stands. De leden beoordeelden de stands en standhouders op verschillende criteria en uiteindelijk rolde daar de meest gebruiksvriendelijke standhouder uit. Nelleke Nelis liep namens VACpunt Wonen mee met n van de routes. “Het is een goed initiatief, waar ik volgend jaar graag meer VAC-leden bij zou willen betrekken”, vertelt Nelis. “Dit jaar was er al een aantal commissies aanwezig op de beurs, maar het is een goed idee om onze rol uit te bouwen.” Spouwmuurisolatiebedrijf Isosun had de primeur en won de allereerste Gebruiksvriendelijkheidaward.


Orakel van Delphi
Drie renovatieprojecten, bekeken vanuit drie verschillende kanten, door telkens drie panelleden… dat was het Orakel van Delphi, de paneldiscussie tijdens de Renovatiebeurs 2014. Drie dagen lang stonden drie projecten centraal: De Kroeven in Roosendaal, De Poorters in Montfoort en de Hortensiaflat in Heerhugowaard. Onder het motto ‘Bewoners aan de knoppen’ stond op de derde dag van de beurs de bewoner centraal. Jaap Overeem, directeur-bestuurder van VACpunt Wonen had zitting in het panel en belichtte samen met Andr Thomsen (OTB TU Delft) en Jetske Thielen (Stichting Futura) de kant van bewoners in renovatietrajecten.

In 2015 heet de beurs Renovatie & Transformatie en zal plaatsvinden van 9 tot en met 13 februari in de Jaarbeurs in Utrecht.

terug naar nieuwsbrief>

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >