C2C Expolab

Op het terrein van de Floriade 2012 in Venlo is het C2C Expolab gevestigd: een adviesbureau op het gebied van Cradle to Cradle (C2C). Ge´nteresseerden kunnen in het Expolab niet alleen voor advies terecht, maar ook een bezoek brengen aan de inspirerende showroom. Hier zijn de allernieuwste C2C-snufjes voor op kantoor te zien. Nelleke Nelis en Leontine de Groot van VACpunt Wonen namen voor u een kijkje.


Wat is Cradle to Cradle?
Weet u het nog? Cradle to Cradle (C2C) is het gedachtegoed van William McDonough en Michael Braungart, die het boek 'Cradle-to-Cradle: Remaking the Way We Make Things' schreven. De kern van C2C-principe ligt in het concept: afval is voedsel. Alle gebruikte materialen van het ene product zouden na hun leven nuttig kunnen worden ingezet in het andere product. Hierbij zou geen kwaliteitsverlies mogen optreden en alle restproducten
zouden hergebruikt moeten kunnen worden of milieuneutraal moeten zijn.


Tapijt

Expolab C2C richt zich op C2C op het werk. Nelleke Nelis: “Er zijn veel herbruikbare kantoorartikelen en kantoormeubilair te zien. Zo is er tapijt van Desso dat de lucht zuivert en fijnstof vasthoudt, zodat je het vervolgens kunt opzuigen. Daarnaast zijn er ook diverse herbruikbare stoffen te zien, een afvalscheidingsbak voor kantoorspullen en een methode waarmee je de inkt van printpapier kunt verwijderen en het papier opnieuw kunt gebruiken. De werknemers van het Expolab zitten op speciale C2C-kantoorstoelen. De stoelen zijn niet gekocht; via een soort leasemaatschappij is de dienst ‘zitten’ aangeschaft. Als de levensduur van de stoelen is overschreden, is deze leasemaatschappij verantwoordelijk voor terugnemen van de stoelen en het hergebruik van de materialen.

Volgens Nelis past de filosofie van C2C goed bij de VAC-visie: “C2C versterkt de VAC-visie. Het dwingt bedrijven om anders te denken en andere oplossingen te zoeken. Het dwingt ze tot lange termijndenken. Iets waar de VAC-organisatie voorstander van is.”


Stadhuis
Het C2C Expolab staat niet alleen in haar visie op duurzaam bouwen en produceren. De gemeente Venlo onderschrijft de filosofie en is zelf momenteel bezig met het ontwikkelen van een C2C-stadhuis. Nelis legt uit: “Het stadhuis krijgt bijzondere installaties en een verticale tuin op ÚÚn van de wanden. C2C gaat niet alleen om hergebruik, maar ˇˇk om het creŰren van een goed en gezond werkklimaat. Daar staan wij als VAC-organisatie ook voor!”

terug naar de nieuwsbrief>

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >