VAC-advies bespaart... kosten, overlast en imagoschade

Jaarlijks beoordelen Adviescommissies Wonen plannen voor tienduizenden woningen en woongebouwen op gebruikskwaliteit. Ze kijken of de woningen, woongebouwen en de leefomgeving wel z ontworpen zijn dat de toekomstige bewoners hun dagelijkse activiteiten er goed kunnen uitvoeren. En dat blijkt lang niet altijd het geval te zijn!

In 2011 bracht VACpunt Wonen de folder ‘VAC-advies bespaart… kosten, overlast en imagoschade’ uit. In de folder worden vier bouwfouten of onhandigheden die door een VAC-advies hadden kunnen worden voorkmen, beschreven en berekend. Vanwege het succes van de folder geven we hier ng een aantal voorbeelden van missers in de bouw. Per voorbeeld krijgt u een overzicht van de bespaarde kosten, de kosten voor het aanpassen van het ontwerp en/of het bedrag* dat extra is uitgegeven omdat het VAC-advies terzijde is geschoven.

*Alle bedragen zijn exclusief BTW

Voorbeelden:


Gevaarlijke ramen en deuren

Probleem
Een appartementencomplex wordt gebouwd met aan de rechterkant een uitbouw voor de lift met –technisch noodzakelijke- grijze luiken aan de buitenkant. Om de symmetrie te bewaren ontwerpt de architect aan de linkerkant nog een uitbouw, waarin zich slaapkamers bevinden. Om de grijze vlakken in de rechter uitbouw terug te laten komen, worden er grijze deuren gemaakt, die naar buiten openen. Zonder doorvalbescherming of Frans balkon.

In hetzelfde project worden zes woningen opgeleverd met op de eerste verdieping drie verdiepingshoge ramen tot op de grond, die naar buiten openen. Ook ditmaal zonder doorvalbescherming of Frans balkon.

Oplossing
Zowel de eigenaren van de woningen met de slaapkamer met openslaande deur naar buiten als de bewoners van de woningen met verdiepingshoge ramen zijn geholpen met ramen die naar binnen draaien en aan de buitenkant voorzien zijn van een Frans balkon. Als de ramen naar binnen draaien, kunnen de ramen eenvoudiger worden schoongemaakt door de bewoners zelf.

Kosten
De extra kosten die nodig zijn om de ramen en deuren aan te passen zijn:
6 x woningen met drie verdiepingshoge ramen: € 7.480 per huis, in totaal: € 44.880
2 woningen met buitendeur in slaapkamer: € 3.190 per huis, in totaal: € 6.380
Overlast voor bewoners

Hoe lappen we de ramen?


Probleem
Een appartementencomplex wordt opgeleverd zonder wasinstallatie voor de ramen. Het argument daarvoor is dat men met behulp van een hoogwerker de ramen wil wassen. Pal naast het appartementencomplex wordt echter een waterpartij aangebracht, zodat dit niet mogelijk is.

Oplossing
Op het dak moet alsnog een wasinstallatie voor de ramen geplaatst worden.

Kosten
Kosten in ontwerpfase: € 20.000
Kosten in bewoonde fase: € 35.000


Ventileren in de badkamer

Probleem
In een nieuwbouwproject van 69 eengezinswoningen worden 30 woningen opgeleverd met een onhandige badkamerindeling. Boven het bad is een klepraampje geplaatst, dat alleen bediend kan worden als mensen op de rand van het bad gaan staan of een stoel in het bad zetten en daarop gaan staan. Een gevaarlijke situatie dus!

Oplossing
Het klepraam wordt vervangen door een ventilatierooster met bedieningsstang.

Kosten
Kosten in ontwerpfase: € 3.500 (plaatsen van 30 ventilatieroosters met bedieningsstang)
Kosten in bewoonde fase: € 13.500 (vervangen van 30 klepramen voor ventilatieroosters met bedieningsstang)
Daarnaast overlast voor de bewoners.

Foto: werkspot.nl (badkamer op de foto behoort niet tot hierboven besproken nieuwbouwproject)

 


Onbedienbaar dakraam

Probleem
In een nieuwbouwproject, gebouwd volgens een energiezuinig concept, worden tien woningen opgeleverd. Op de zolderverdieping zijn in elke woning vier dakramen in de nok geplaatst voor het tegenlicht en de ventilatie. Vanwege de hoogte kunnen de dakramen helaas niet bediend worden door de bewoners.

Oplossing
Er zijn nieuwe dakramen geplaatst in de nok van het dak, die elektrisch te bedienen zijn met een afstandsbediening. Ook zijn de luiken aan de buitenzijde van de ramen met een afstandsbediening te openen en te sluiten.

Kosten
Kosten in ontwerpfase: € 25.000
Kosten in bewoonde fase: € 45.000
Daarnaast overlast voor de bewoners.


Onhandige mannentoilet

Probleem
In een kantoorpand zijn 5 mannentoiletten aanwezig met daarin twee WC’s en drie urinoirs. Per toilet is n urinoir onbruikbaar omdat de openslaande deur van de toiletruimte de bezoeker kan belemmeren in zijn bezigheden.

Oplossing
Omdat het niet verstandig is om de deur naar buiten te laten draaien, wordt de deur omgehangen. Zo blijft de deur wl naar binnen draaien, maar dan de andere kant op.

Kosten
Kosten in gebruiksfase: € 3.300

Foto: Bouwwereld.nl

 

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >