Consument en energiebesparing

Als energiebesparende maatregelen niet aansluiten bij de wensen en behoeften van bewoners, dan kan de energiebesparing in de woning nooit optimaal zijn. Adviescommissies Wonen kunnen in zowel nieuwbouw als bestaande bouw adviseren over de gebruikskwaliteit van energiebesparende maatregelen. VACpunt Wonen ondersteunt de commissies daarbij.

Hoe doen we dat?

  • Adviescommissies Wonen kunnen een bijdrage leveren aan een lokaal energieproject door het uitvoeren van een WoonKwaliteitOnderzoek Energie. Door middel van dit onderzoek evalueert de commissie de gebruikerservaringen met aangebrachte energiebesparende maatregelen. VACpunt Wonen begeleidt en ondersteunt Adviescommissies Wonen die een dergelijk onderzoek willen uitvoeren met onder meer een 'Doe-het-zelf-pakket', webdossier, toolkit, (telefonisch) contact en voorbeeld-materiaal.
  • In 2014 gaat VACpunt Wonen een Gebruikersteam Energie opzetten. Dit team bestaat uit een aantal VAC-leden met interesse en verstand van de gebruikskwaliteit van energiebesparende maatregelen. Naast het ondersteunen van commissies kan het team ook ingezet worden in energieprojecten.
  • Om de deskundigheid van Adviescommissies Wonen op het gebied van energie te bevorderen, organiseert VACpunt Wonen de gratis cursus ‘Energiebesparing in de bestaande bouw’.

Ervaringen met energiebesparende maatregelen
Bewoners zijn zelf experts op het gebied van de gebruikskwaliteit van de energiebesparende maatregelen in hun eigen woning. Daarom wil VACpunt Wonen graag de ervaringen van bewoners horen. Naast WoonKwaliteitOnderzoeken verzamelen we bewonerservaringen ook op een andere manier: we vragen bewoners om hun ervaringen in een kort filmpje of blog weer te geven. In het kader van de Week van de Energierekening 2013 zijn we gestart met de filmpje en blogs, maar we gaan deze verzameling bewonerservaringen uitbreiden.

Terug naar 'Lokaal aan de slag met energiebesparing'>

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >