Graadje lager, meer comfort en minder kosten

Blog door Anita Maas, VAC-lid, over energie besparen met de CV-ketel

Als u in een wat oudere CV-verwarmde woning woont, heeft u wellicht al ge´nvesteerd in een zuinige HR-ketel en ook iets aan isolatie gedaan. Toch kan het ‘s avonds ineens oncomfortabel kil aanvoelen in huis. U kijkt dan op de thermostaat: 21 graden. U voelt aan de radiator en die is... koud.

Met uw CV-installatie is niets mis en de kamer is prima op temperatuur, maar wat u mist is het behaaglijke gevoel van stralingswarmte, vergelijkbaar met de warmte van de eerste zonnestralen in het voorjaar.

Convectie
Uw CV-thermostaat meet de temperatuur van de lucht in huis. Deze lucht wordt niet warm door stralingswarmte, maar door contact met de radiatoren. Warme lucht stijgt op. Hoe warmer de radiatoren, hoe sneller de lucht opgewarmd wordt en hoe sneller die gaat stromen. Dit principe heet ’convectie’. De nadelen van convectiewarmte zijn een gevoel van tocht en het doen circuleren van stofdeeltjes. Dat laatste kan een droog gevoel in de keel geven en carapatiŰnten kunnen er flink ziek van worden.

Verlaging van de keteltemperatuur biedt uitkomst
CV-ketels staan vanaf de fabriek meestal ingesteld op een temperatuur van 80 of 90 graden. Een keteltemperatuur van 60 graden is echter bijna altijd ruim voldoende. Hoe lager de temperatuur van de CV-radiatoren, hoe minder groot de luchtverplaatsing door convectie en hoe langer de radiatoren comfortabele stralingswarmte afgeven! Dit is hetzelfde principe waarop Lage Temperatuur Verwarmingssystemen gebaseerd zijn. Een bekende LTV is vloerverwarming.

De lagere keteltemperatuur verhoogt rendement van HR-ketel
Een extra voordeel van een lagere keteltemperatuur is dat het rendement van het CV-systeem aanzienlijk toeneemt. Een HR-ketel haalt extra energie uit ‘de faseovergang’, het moment waarop waterdamp condenseert. In een HR-ketel moet de ‘terugstroomtemperatuur’ daarvoor ongeveer 35 graden zijn. Omdat er tussen de uitstroomtemperatuur en de instroomtemperatuur rond de 20 graden verschil zit, is een keteltemperatuur van zo’n 55 graden optimaal. Op de website van Duurzame Buren wordt door het verlagen van de keteltemperatuur, een besparing van wel 15 tot 20% gas gemeld!

In de handleiding van uw CV-ketel staat hoe u de keteltemperatuur kunt verlagen. U kunt ook uw installateur raadplegen, hoewel die misschien aanraadt de keteltemperatuur op 90 graden te houden omdat daarmee het huis sneller opwarmt. Let er wel op dat u de tapwater temperatuur niet lager instelt dan 60 graden! Een te lage tapwater-temperatuur kan legionella besmetting veroorzaken.

Als u nog een stap verder wilt gaan, kunt u uw CV-systeem waterzijdig laten inregelen. Hierbij wordt de capaciteit van de radiatoren op elkaar afgestemd, zodat de warmte beter over de verschillende ruimtes verdeeld wordt.

Terug naar de Week van de Energierekening>

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >