Schoonmoeder

Blog van Kees Wondergem over besparen op verlichting

Ons huishouden bestaat uit 4 personen, mijn vrouw, zoon, schoonmoeder en ik. We wonen in een soort kangoeroe woning, mijn schoonmoeder heeft haar eigen woongedeelte, helemaal gelijkvloers.

We zijn al 10 jaar bezig ons huis energiezuiniger te maken, het dak, de vloer en de spouwmuren zijn goed ge´soleerd, op het dak staan zonnepanelen en een zonneboiler. We hebben natuurlijk overal waar mogelijk spaarlampen ingedraaid, ook bij mijn schoonmoeder. De spaarlampen en een paar halogeenspotjes vervangen we nu nog door LED-lampjes, want die zijn nog zuiniger. Het zijn alles bij elkaar toch zo’n 40 lampen. Stel dat die 350 dagen per jaar gemiddeld 3 uur per dag branden dan zijn we daar niet meer dan 50 euro per jaar aan kwijt.

Nieuwe lamp
Maar wat wil nu het geval, mijn schoonmoeder krijgt van mijn schoonzus een nieuwe lamp op haar verjaardag. Een mooie lamp daar valt verder niets van te zeggen, maar er zitten wel 5 halogeen lampjes van elk 42 Watt in. Die lamp gebruikt op jaarbasis net zoveel stroom als al onze 40 lampen samen. Voor die halogeen lampjes zijn nog geen vervangende LED-lampjes in de handel. Toch jammer, deze lamp kost ons nu 45 euro per jaar extra, daarvoor hadden we bijvoorbeeld ook samen met schoonmoeders een keer voor naar een pannenkoekenhuis kunnen gaan of zo!

Tip
Mijn tip: let bij aankoop van een nieuwe lamp niet alleen op de aanschafkosten, maar ook op het stroomverbruik! LED-lampen zijn duurder in aanschaf, maar gaan ook veel langer mee, ze verliezen in de loop der jaren wel wat lichtopbrengst, koop daarom lampen van een goed merk en met een hoger wattage. Voor een schemerlamp of voor het vervangen van een 35 watt halogeenspotje volstaat een LED-lampje van 5 tot 7 Watt. Zelfs in een ruimte waar het licht maar kort aan is, zoals in het toilet en de douche kan je beter een LED-lamp gebruiken dan een gloeilamp.

Terug naar pagina Week van de Energierekening 2013>

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >