Zonnepanelen II

Een blog door Herman Mulder over zijn ervaring met zonnepanelen

 

Het bleef snel gaan. 18 februari afspraakbevestiging voor de uitvoering van projectnummer PVI1346523. 13 maart 9.00 uur komen we. Of u wel thuis wilt zijn. Natuurlijk, dat hoort bij een strak projectplan. Op het platte dakdeel had ik uit voorzorg wel enige loopplaten gelegd om het bitumen te sparen. Door filevorming op de snelweg arriveerden de beide heren in de bestelbus wat later dan verwacht. Ze togen ook daarom direct aan het werk. Vonden het door de zonne-paneelster bedachte verloop van de verbinding zonnepanelen met omvormer maar zozo. Overlegden met elkaar en met mij over een alternatief, en gingen snel, ontspannen en vakkundig verder. De n het binnenwerk, de ander het dakwerk. Om 15.00 uur was alles klaar, opgeruimd en schoon. Mooi werk. Een goed ingespeeld team.

Oh, hij doet het nog niet
“Meneer, succes ermee. Tot ziens. Oh, hij doet het nog niet. Neemt u nog even contact op met Enexis voor een aanpassing in de meterkast. Uw huidige meter loopt niet terug…” Zo gezegd, zo gedaan. Twee weken later een uurtje Enexis in de meterkast en klaar voor de start. Een goed gevoel zo een bijdrage te leveren aan het milieu en aan mijn eigen portemonnee. Al was het laatste nooit het eerste doel. Soms denk ik nog wel eens aan dat dashboard… mooi beneden volgen hoe het (terug)levert aan het net of net niet. Maar toch wel een te duur extra dingetje. In de meterkast kan ik het ook volgen. Het liefst volg ik de omvormer in praktijk op zolder (waar ik regelmatig kom).

Twee keer kloppen
Twee keer kloppen en het paneel licht op. Even naar boven nu. Vandaag 26 september 2013… ach, het is pikkedonker buiten. De zon weg. Paneel kan niet oplichten. Geloof me, al heel watt kilo uurtjes terug geleverd en heel veel uren ‘gedraaid’. De verleiding nu wat ruimer met energie om te gaan, kan ik gelukkig goed weerstaan. 12 september meldde het Agentschap NL terloops dat de subsidie, groot € 612,00, hierbij definitief is. Vandaag was in het nieuws dat 5 kolencentrales gaan sluiten. De energielasten gaan daardoor verder stijgen. Niet zozeer daarom voel ik me een iets gelukkiger mens, als ik aan kom fietsen en mijn dak zie schitteren. De bijdrage aan het milieu voert nog altijd de boventoon.


Terug naar de Week van de Energierekening 2013

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >