Zonnepanelen I

Een blog van Herman Mulder over zijn ervaring met zonnepanelen:

 

Hier en daar, maar toch niet erg veel, zag ik ze al enkele jaren op de daken: zonnepanelen. Soms met een heldere aluminium rand, soms ook zonder deze omlijsting. De laatste zien er beter uit, vind ik, al gaat het daar natuurlijk niet om. Trouwens, waarom vervangen ze niet gewoon de dakpannen door zonnepanelen. Afijn, al jaren lang fiets ik naar mijn werk. Voor de lichaamsbeweging, de kostenbesparing, het vele zintuiglijke genieten onderweg, maar zeker ook uit milieuoogpunt. Mijn limiet was altijd wel maximaal 40 km heen en terug. Met de fietskar heb ik ook heel veel milieubelastende autoritten bespaard. Het vrijstaande huis volgens de in 1999 heersende normen goed ge´soleerd, de CV-ketel conform het beste van 1999, de thermostaat slim geprogrammeerd, coating op de thermopane ramen enzovoort. En dan luister je gewoontegetrouw zondagmorgen naar ‘Vroege vogels’. Zonnepanelen, Stichting Natuur en Milieu… en toen begon het balletje echt te rollen. Het voorjaarszonnetje buiten lachte me toen al toe.

Zon zoekt dak
Zonnepanelen aanschaffen… het levert wat op, maar die paneeltjes zijn ook weer niet zo goedkoop… was mijn mening. Dan hoor je bij ‘Vroege vogels’ van de VARA, dat de terugwintijd ondertussen is teruggebracht tot gemiddeld 7 jaar… dankzij onder meer een overheidssubsidie. Tja, alsof je jaren op het zonne-ei zit te broeden en opeens komt het uit. Dat ‘Natuur&Milieu’ er achter stond, haalde me over de streep. En ook dat het de tweede actie ‘Zon Zoekt Dak’ was. Dan zullen de aanloopfouten er wel uit zijn, toch. Nog diezelfde zondag, eind 2012, hakten we samen de knoop door. Een goed begin van het nieuwe jaar stond ons te wachten. “Zon Zoekt Dak”. Ons dak ligt al mooi op zuid. Gauw gevonden dus.

Dashboard
Daarna ging het snel: 6 januari ontvangstbevestiging, 7 januari afspraakbevestiging, 28 januari een situatiebespreking op locatie met een zonnepaneel-ster (“Meneer, er kunnen er ook 9 naast elkaar op uw dak. U wilt er echter 8?” “Ach, okay, doe maar 9. Nee, voor dat dashboard heb ik geen interesse. Te duur dingetje.”). Ik hoef toch niet van energieleverancier te veranderen, was eigenlijk mijn belangrijkste vraag. De rest was vooraf helder geformuleerd toegestuurd. Nog even een handtekening, “U hoort binnenkort meer van ons”. Toen de subsidie aanvragen. Bij wie ook weer? Agentschap NL… nooit van gehoord, maar 7 februari kreeg ik al een reactie dat de aanvraag ontvangen was. Kort daarna werden enkele honderden euro’s op mijn rekening overgemaakt. Nog geen enkel zonnepaneel stond er op het dak. Zo kan het dus ook.

Lees deel II van de blog>

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >