Een stapje extra

Blog van Ruth Bakker

Energieverslinders zijn het! Ze belasten het milieu en zijn nog duur in het gebruik ook! Dus wij hebben er geen.

Op zich hoeft een wasdroger niet eens zo duur te zijn. Maar goedkoop is vaak ook duurkoop omdat het stroomverbruik van goedkope drogers meestal veel hoger is dan dat van duurdere drogers. Wist u dat een wasdroger wel drie tot vier keer zoveel stroom verbruikt als een wasmachine? En maar liefst 7 procent van het jaarlijks stroomverbruik van een gemiddeld huishouden komt voor rekening van de wasdroger. En stroomverbruik belast het milieu, want bij het opwekken van elektriciteit uit fossiele brandstoffen komen vervuilende stoffen en broeikasgassen vrij. De droger zo min mogelijk gebruiken is dan ook het advies. Tja, waarom zou je er dan nog n kopen…

Klein geluk
Onze jaren tachtig eengezinswoning heeft gelukkig een tuin, een balkon n een zolder, dus ik heb voldoende plek om mijn wasgoed te drogen. Bij mooi weer lekker in de tuin, want zeg nou zelf: een frisse handdoek die buiten aan de waslijn gewapperd heeft valt toch in de categorie klein geluk… Bij slecht weer droog ik de was op zolder. De wasmachine staat op de eerste etage, in de badkamer. Dus het betekent wel veel heen-en-weer geloop. Al dat stijgen en dalen is niet echt praktisch, maar wel goed voor de lijn natuurlijk. Drogen op zolder heeft als nadeel dat er meer vocht in huis komt: maar liefst drie liter water komt er vrij per opgehangen was! Ik heb daarom op zolder altijd een klepraampje n twee roosters open staan. Het verwarmen van vochtige lucht kost namelijk meer energie en dat willen we natuurlijk weer voorkmen.

Vakantie
Tuurlijk, af en toe mis ik ‘m wel. Vooral als we terugkomen van vakantie; dan is het lastig om in korte tijd door de was heen te komen. Maar voor de milieuwinst n de kostenbesparing doe ik graag een stapje extra.

Terug naar de Week van de Energierekening 2013>

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >