Jaarverslagen

2016 klik hier

2015 klik hier

2014 klik hier

2013 klik hier

2012 klik hier

2011 klik hier

 

Excursies/Werkbezoeken

Architectuur-wandelexcursie in Almere Filmwijk op 2 september 2016


In 1992 was er een buitenexpositie van koop en huurwoningen door de Nationale Woningraad (NWR) en de RAI georganiseerd: de BouwRai. Opdrachtgevers en architecten werd gevraagd hun visie op het 'wonen in de toekomst te geven hetgeen resulteerde in de Filmwijk onder de titel 'Grensverleggend Bouwen’. Het werd een bijzondere wijk mede doordat de straten, in tegenstelling tot de meeste moderne wijken, als een halve cirkel aangelegd zijn zoals bij een filmblik. Duizenden Nederlanders bezochten de Filmwijk en vergaapten zich aan de, voor 1992 spectaculaire, architectuur. 

lees meer


Fietsexcursie Westelijk Havengebied Amsterdam 28 augustus 2015 


Deze VAC excursie Westelijk Havengebied ging over het IJ-dock, Westerdok, Silodam, Prinseneiland, Realeneiland en Bickerseiland. Het Westelijk Havengebied is ontstaan door de aanleg van kunstmatige eilanden in het IJ zowel in het verleden als in het heden. Voor een uitgebreid verslag 

lees meer

 


 toon HTML-versie van het document 

Fietsexcursie Oostelijk Havengebied Amsterdam september 2014

 

 vacpuntwonen/download/aalsmeer/vac-excursie-oostelijk-havengebied.pdf

 

 Excursie naar Rotterdam

In 2013 is VAC Aalsmeer op excursie geweest naar Rotterdam, de architectuurstad van Nederland!

We hebben een mooie wandeling gemaakt waarbij we verschillende delen van de stad hebben bekeken. De Erasmusbrug, Hotel New York op de Kop van Zuid, de Boomwoningen van Pieter Blom en vele mooie nieuwe appartementencomplexen in allerlei verschillende bouwstijlen.

 

Excursie naar Roombeek in Enschede

In 2012 voerde onze excursie ons naar Enschede waar we onder leiding van een enthousiaste gids Roombeek hebben bezocht.

Roombeek is de wijk die op 13 mei 2000 getroffen werd door de vuurwerkramp.

De rondleiding startte met een diavoorstelling met een uitleg over de historie van het gebied en het verhaal van de vuurwerkramp en de gevolgen daarvan.

Een groot woongebied was in één klap weggevaagd.

Onder leiding van Pi de Bruin is na de ramp begonnen met de wederopbouw van de wijk waarbij particuliere opdrachtgevers een prominente plaats innamen. De presentatie gaf een goed beeld van hoe het was en hoe het nu is.

Na de uitleg was er tijd voor de rondwandeling onder leiding van de gids, die ons zeer gedetailleerde informatie gaf van alles wat er te zien was. Bijzonder interessant was de grote variatie in bouw van zowel particuliere woningen als huurwoningen.

De historie van de wijk heeft op een zorgvuldige manier vorm gekregen en is voelbaar aanwezig.

Het was een zeer geslaagde en indrukwekkende dag.

Wilt u meer informatie over Roombeek of bent u op zoek naar een bijzondere excursie? Kijk op www.roombeek.nl

 

Rondleiding Haarlemmermeer Park 20/20

In september 2013 heeft de VAC Aalsmeer, op uitnodiging van VAC Haarlemmermeer, een rondleiding gehad door Beukenhorst-Zuid, Park 20/20.O

Ons verslag over dit inspirerende en interessante bezoek kunt u hier lezen.

 

 

 

Bezoek aan de Haarlemse Hofjes

Op 30 september 2011, hebben de vrijwilligers van VAC Aalsmeer een bezoek gebracht aan de Haarlemse Hofjes. Haarlem is de hofjesstad bij uitstek en bezit dan ook een zeer grote verscheidenheid aan hofjes, van zeer eenvoudig, zoals het Hofje van Bakenes, tot deftig en monumentaal, zoals het Hofje van Staats. De verschillen waren goed te zien, door de huidige goede staat van de hofjes, maar ook door de wijze van bouw.  Van oorsprong zijn er drie soorten: kerkelijke hofjes, stichtingshofjes en gildehofjes. Tot op de dag van vandaag bepalen regenten wie er in de hofjes mogen wonen. Wij sloten onze wandeling af met het Hofje van Bakenes (1395), welke grenst aan het nieuwste hofje van Haarlem. Het Johannes Enschedéhof (2007).

 

Excursie VAC Aalsmeer naar de kasteelwijk "De Haverleij" in Den Bosch

Eind juni 2010 heeft de VAC Aalsmeer de kasteelwijk "De Haverleij" in Den Bosch bezocht.

Dit is een nieuwbouwwijk van 181 ha, waarbij het stedenbouwkundig ontwerp is van Sjoerd Soeters en Paul van Beek. In augustus 2000 is men begonnen met de bouw. Bij de vormgeving van het wonen is uitgegaan van het begrip "castle-air" en deels ook van het principe van een vestingstad. Het grootste object is slot Haverleij dat een klein dorpje vormt.

Hieromheen zijn in de open polder negen "kastelen" geplaatst in de vorm van appartementen rondom een binnenplaats, omgeven door een "gracht". Voor elk kasteel is een aparte architect aangetrokken en in meer of mindere mate zijn typische middeleeuwse elementen in de architectuur aanwezig, zoals ophaalbruggen, torentjes en kantelen.

Mocht u er zelf een bezoek willen brengen, meer informatie vindt u onder http://www.haverleij.nl

 

25 jaar VAC Aalsmeer

VAC Aalsmeer bestond in 2009 25 jaar. In de lokale kranten is daar ook aandacht aan besteed. Lees bijvoorbeeld het Artikel uit de Nieuwe Meerbode. Het jubileum werd gevierd met de start van deze website en er werd een leuke fotowedstrijd  georganiseerd.

Zie hier een aantal van de ingezonden foto's, de winnende foto en de blije winnares.