Actueel

 april 2018 Werkbezoek "Stro-woningen" in Lent

De initiatiefgroep Ecologisch Wonen Arnhem Nijmegen (Lewan) heeft in samenwerking met o.a. een woningcorporatie en met veel steun van de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland een groot uniek gebouw met 25 woonunits (sociale huurwoningen) gerealiseerd in Lent. De bouw is houtskelet met strobalen ertussen. De muren zijn voorzien van een flinke laag leemstuc. Veel is zelf gerealiseerd door de toekomstige bewoners met hulp van veel vrijwilligers. In mei 2015 is het gebouw officieel in gebruik genomen. De twee initiatiefnemende dames vertellen ons hoe e.e.a. gerealiseerd is, de keuze van de te gebruiken materialen en apparaten, verwarming, water ge- en hergebruik (helofytenfilter) etc. Alles is erop gericht om het gebouw zo ecologisch mogelijk te realiseren. We maken een rondwandeling door de gebouwen. Er zijn groepswoningen, bijvoorbeeld 4 kamers met een gemeenschappelijke keuken en badkamer, woningen voor 1 of 2 personen en 3 eengezinswoningen. Er is een gezamenlijke zaal waar men feesten, cursussen e.d. kan organiseren. In totaal wonen er 60 personen waarvan 7 kinderen.

We zijn onder de indruk van dit unieke sociale en duurzame project.

 

 

 Honigcomplex aan de Waal in Nijmegen

's Middags bezoeken we vervolgens met een gids de oude gebouwen van het Honigcomplex, waar ooit soep en pasta werd gemaakt. In totaal zitten er ruim 140 bedrijven en ondernemingen in de gebouwen. Er is o.a. een gezellig eetcafé (First Thing First). een grote fietswinkel, vintage meubelen zaak, bierbrouwerij en heel veel kleine ambachtsbedrijfjes, zoals een edelsmid, muziekinstrumentenmaker, bellenblaasmaker, beeldhouwer etc. Hoewel de gebruikers van het complex vaak op behoud ervan hebben aangedrongen en dit industriebolwerk dagelijks massa's mensen trekt, zal een groot gedeelte van het complex verdwijnen en plaats moeten maken voor een nieuwbouwwijk die al gedeeltelijk gerealiseerd is met mooie 4 verdiepingen hoge huizen.

Al met al een leerzame dag, vooral omdat de duurzame toekomst die Nederland te wachten staat hier al zijn beslag gekregen heeft.

 

 

Studie-bezoek in het kader van Anders bouwen juni 2017

De firma SEQUOIA in Roermond heeft ons uitgenodigd een kijkje te komen nemen in hun werkplaats. Daar bouwen zij huizen puur van hout. In Duitsland is al veel ervaring opgedaan met dergelijke systemen, en die bevallen zó goed, dat het vreemd is dat wij in Nederland nog zo weinig doen met dit bouwmateriaal.
De firma heeft kwaliteit zeer hoog in het vaandel staan. Kopers worden ook intensief begeleid in het keuzeproces [waarbij veel mogelijk is zowel qua indeling als de keuze van materialen en installaties] en in het latere gebruik van de woning. Omdat de woningen moeten blijven kunnen ‘ademen’ is bijvoorbeeld latex verf uit den boze, en is een afzuigkap die alle lucht vervangt, niet wenselijk. Een recirculatiekap is hier beter op zijn plaats.
Grote pluspunten van deze bouwwijze zijn het aangename binnenklimaat, het energiezuinige aspect, de keuzemogelijkheden en de korte bouwtijd.

In de korte tijd van hun bestaan -sinds oktober 2016- heeft de firma SEQUOIA al enkele woningen opgeleverd en zijn er enkele al in een ver gevorderd stadium. Wij kregen in een van deze woningen in Panningen een rondleiding. Dit huis is levensloopbestendig [de indeling kan indien nodig aangepast worden zodat beneden een slaapkamer en douche gerealiseerd kan worden, óf er wordt een lift aangebracht, waarvoor de voorzieningen zijn voorbereid.]
Uit alles blijkt dat het ontwerp en werkwijze zeer doordacht zijn en dat spreekt ons als VAC natuurlijk heel erg aan.
Meer info op: https://www.livingsequoia.com

 

 

 

 

Jaarverslag 2017

Wilt u weten wat we vorig jaar deden? Kijk dan in ons jaarverslag! Klik hier.

 

Werkbezoek aan het Huis van Morgen in Panningen
Een gewoon huis in een gewone straat, en tóch bijzonder. Wij werden in september hartelijk ontvangen door twee vrijwilligers die ons rondleidden.
Zes jaar geleden is dit huurhuis uit de jaren zestig gerenoveerd en in 2014 beschikbaar gesteld om bewoners te laten zien wat er anders kan. En in veel gevallen ook moét om in je huis te kunnen blijven wonen. Het blijken eenvoudige aanpassingen, buiten de domotica-toepassingen, die het leven en wonen aangenamer maken als het wonen niet meer zo gemakkelijk gaat.
De initiatiefnemers hebben het huis voorzien [of laten voorzien] van bijvoorbeeld grote deurkrukken die met de onderarm te bedienen zijn als dat met de handen niet meer zo goed lukt. De drempels zijn weggehaald, een traplift is geïnstalleerd, voorzieningen in toilet en badkamer aangebracht, het pad is verbreed en een gebruiksvriendelijke tuin wordt nog aangelegd.
Er zijn ook kleine handigheidjes: een lamp onder je bed, die aangaat als je ’s nachts opstaat [de ledwalk]; een ‘draaikussen’ voor op je stoel, voor als je niet meer zo goed kunt bewegen/draaien; speciale handgrepen voor op de kranen voor als je handen niet meer zo goed kunnen als je wel zou willen; hulpmiddelen om jezelf te wassen; signalering voor de bel voor als je niet goed hoort of ziet …

   

Alle aanpassingen en hulpmiddelen zijn gratis ter beschikking gesteld door leveranciers, net als het huis zelf. Het huis is  heel gewoon gebleven; dat willen mensen ook het liefst. Je hoeft niet zo een-twee-drie al die toepassingen te zien.

De belangrijkste conclusie van de organisatie van het Huis van Morgen is wel dat bij een renovatie of aanpassing van een woning, niet meer gedacht wordt: ‘zo doen we dat altijd’, maar proberen zich te verplaatsen in de gebruiker met beperkingen of de leeftijd.

Denk hierbij aan een raam waar je
niet [meer] bij kunt en dat je als bewoner tóch wilt openen: voilá: met een afstandsbediening.

 

Nieuwsbulletin VAC Wonen Venlo: de VAC-view

VAC Wonen Venlo heeft een eigen Nieuwsbulletin, de 'VAC-view'.  Graag verwijzen wij u naar onze meest recente editie.

 Archief van nieuwsberichten

      klik op het huisje ☗ om het document te openen.

  Jaarverslag 2016

  Jaarverslag 2017

 Werkbezoek Tilburg
  Werkbezoek Kessel

  Jaarverslag 2015

  Woonbelevingsonderzoek 2014

  Jaarverslag 2014
  Werkbezoek Nijmegen

  Waarderingsonderscheiding

  Bezoek gerestaureerd Kranenbreukershuis Tegelen van Hendrik de Keijzer

  Excursie Luik: stadsontwikkeling en restauratie-projecten
  Mariëlle Scherjon, secretaris, benoemd tot erelid

  Werkbezoek: Haverleij Den Bosch en Glazen boerderij in Schijndel

  Jaarverslag 2013

  Jaarverslag 2012

  Jaarverslag 2011

  Jaarverslag 2010