Nieuws 

 

20 januari 2014

Bewoners gezocht voor fotoshoot!
Als bewoner weet je zelf het beste hoe jouw huis woont: of je zonder belemmeringen kunt koken, slapen, studeren en ontspannen. Daarom zou de bewoner ook centraal moeten staan in het bouwproces. Helaas gebeurt dat nog lang niet altijd. VACpunt Wonen maakt zich sterk voor een optimale gebruikskwaliteit van woning en woonomgeving. Lees verder>


17 december 2013

Gratis naar de VSK beurs 2014
Welke technieken, producten en systemen op het gebied van verwarming, sanitair, domotica, solartoepassingen en klimaatbeheersing gaan het verschil maken de komende jaren? U krijgt er alles over te horen op de VSK beurs: de belangrijkste vakbeurs voor de gehele installatiebranche.

De beurs vindt plaats van maandag 3 t/m vrijdag 7 februari 2014 in de Jaarbeurs te Utrecht. Toegang voor VSK is gratis! Meld u aan via http://www.vsk.nl/nl-NL/Bezoeker/Toegang.aspx.


16 december 2013

Herziening WoonKwaliteitWijzer afgerond

Onlangs rolde de tweede herziening van de WoonKwaliteitWijzer, hét handboek voor gebruikskwaliteit van woning, woongebouw en woonomgeving, van de drukpers. Hiermee komt een einde aan een flinke klus, die VACpunt Wonen in twee delen heeft geklaard. Begin 2013 rondden we de herziening van de technische consequenties (de blauwe pagina’s) al af. In het tweede deel, dat nu gereed is, heeft VACpunt Wonen alle andere pagina’s in de WoonKwaliteitWijzer geactualiseerd. Lees meer>

12 december 2013

Toegankelijke handreiking Bouwbesluit
Het Bouwbesluit is een juridisch document dat lastig leesbaar is voor niet-professionals in de bouw. Particuliere bouwers en opdrachtgevers en kleine aannemers moeten hier echter toch mee aan de slag. Daarom heeft het ministerie van BZK een tender uitgeschreven met de opdracht een handreiking te maken waarin op leesbare en toegankelijke wijze de regels van het Bouwbesluit voor woningen wordt uitgelegd.

Het ministerie heeft uiteindelijk het consortium van Arcadis, VACpunt Wonen en Pantheon-Seminars de opdracht toegekend. Het consortium heeft een klein jaar de tijd om tot een toegankelijke handreiking te komen. Voor de opdracht van BZK wordt een klankbordgroep van lokale VAC-leden ingesteld die de concepten van de handreiking zullen beoordelen.


14 november 2013

Prijswinnaar Week van de Energierekening
Tijdens de Week van de Energierekening werd er een prijs uitgeloofd voor de beste energiebesparingstip. De beste tip bleek afkomstig van Miranda Keijzer uit Heiloo. Zij ontving een geldbedrag van € 2.500 voor de tip om gebruik te maken van een energieverbruiksmanager.

Een energieverbruiksmanager geeft, volgens Miranda Keijzer, consumenten beter inzicht in het eigen energieverbruik. De tip is gekozen uit 238 tips.

De Week van de Energierekening is een initiatief van VACpunt Wonen, Milieu Centraal, Vereniging Eigen Huis, de Woonbond, VvE Belang en Vastgoed Belang en werd dit jaar georganiseerd van 14 tot en met 20 oktober 2013.

VACpunt Wonen heeft in het kader van deze week filmpjes en blogs op haar site gezet van bewoners over hun ervaringen met energiebesparende maatregelen.


8 november 2013

Toekomst van de bestaande woningvoorraad
Het adagium van het wooncongres, dat jaarlijks wordt georganiseerd door OTB Delft en Platform31, was ‘De toekomst van de bestaande woningvoorraad’.

Er zijn veel onderwerpen die hieronder geschaard kunnen worden, zoals transformatie van kantoren en verduurzaming, maar een van de belangrijkste thema’s van de dag was wel de scheiding van wonen en zorg. Jaap Overeem, directeur-bestuurder bij VACpunt Wonen, doet in dit artikel verslag van de belangrijkste ontwikkelingen.

24 oktober 2013

Nationale Duurzame Huizenroute
Op 26 oktober wordt de duurzame huizenroute voor het eerst in het hele land georganiseerd. Als u een huis wilt bezoeken, dient u zich van te voren in te schrijven. Dan weet de eigenaar van de woning wie en hoeveel mensen hij kan verwachten. LET OP: Wacht niet te lang met inschrijven; er is meestal een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Lees meer>

23 oktober 2013

COHERENO zoekt renovatieprojecten
Het project COHERENO zoekt projecten waarin eengezinswoningen in de koopsector worden gerenoveerd. COHERENO, dat tot 2016 loopt, is gericht op het versterken van samenwerkingsvormen tussen alle betrokken partijen aan de aanbodzijde bij renovatie van eengezinswoningen. Lees meer>

17 oktober 2013

Interview Jaap Overeem in KWH Magazine
"Het is onze missie om te zorgen dat de woonconsument de gebruikskwaliteit gaat bepalen", aldus Jaap Overeem.

Op 1 september jl. trad Overeem aan als directeur-bestuurder van VACpunt Wonen. Voldoende aanleiding voor een interview met KWH Magazine. KWH staat voor Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector. Deze coöperatieve vereniging is opgericht door corporaties. KWH wil het maatschappelijk presteren van corporaties en haar ketenpartners blijvend bevorderen en transparant maken. Klik hier voor het artikel met Jaap Overeem.

 
11 oktober 2013

Week van de Energierekening 2013
Van 14 tot en met 21 oktober 2013 wordt voor de tweede keer de Week van de Energierekening georganiseerd door Platform Bewoners en Duurzaam Bouwen. Dit jaar staat deze actieweek in het teken van kleine aanpassingen op het gebied van energiebesparing. VACpunt Wonen heeft deze week aangegrepen om ervaringen van gebruikers met energiebesparende maatregelen te verzamelen. Bekijk de filmpjes en lees de blogs van bewoners! Lees meer>

25 september 2013

Met korting naar de Woonbeurs
Van 1 tot en met 6 oktober vindt de jaarlijkse Woonbeurs plaats in de Amsterdamse RAI. Verhuizen, verbouwen, veranderen? De woonconsument kan zijn/haar hart ophalen bij de vele stands, workshops en demonstraties die tijdens de beurs plaatsvinden.

Wie vooraf kaarten bestelt via de website, krijgt korting. U betaalt dan €15 per kaart (exclusief servicekosten). Bij vertrek van de beurs ontvang u bij inlevering van het e-ticket een actueel woonblad naar keuze cadeau. Als u bij online aankoop van de kaarten uw gegevens achterlaat, krijgt u van de Woonbeurs een waardebon van €10,00. Deze is te besteden op www.woonbeurswebwinkel.nl.  

Ga voor meer informatie en tickets naar www.woonbeurs.nl.  

20 september 2013

Gezocht: VAC-leden met zonnepanelen
Voor het blad Woonkwaliteit willen we een artikel schrijven over de voor- en nadelen van zonnepanelen.

Uit de 21 uitgevoerde WoonKwaliteitOnderzoeken Energiebesparing (lees meer bij het project Energie besparen met woonkwaliteit) komt al een beeld naar voren van de bewonerservaringen met deze maatregel die geen energie bespaart, maar energie levert. Om dit beeld nog duidelijker te krijgen, willen we graag weten of er VAC-leden zijn die zelf zonnepanelen hebben laten plaatsen. En die graag iets willen vertellen over de voor- en nadelen ervan.

Neem dan contact op met Bart Mulder of Ruth Bakker, via info@vacpuntwonen.nl of (030) 261 04 75. De deadline is 1 oktober 2013.

12 september 2013

Gratis naar vakbeurs Energie 2013
Ga voor meer informatie en gratis kaarten naar: www.energievakbeurs.nl. Lees verder>5 september 2013

Jaap Overeem in Cobouw
"Onze kracht is dat wij dicht bij de consument staan", aldus Jaap Overeem in dagblad Cobouw. De nieuwe directeur-bestuurder bij VACpunt Wonen, die zijn hele carrière al bezig is met hoe mensen wonen, wil zich sterk maken voor de continuïteit van het VAC-werk. "Wij willen in ieder geval betrokken zijn bij de kwaliteit van het wonen en meedenken over regels en bepalingen, samen met belangenorganisaties, ontwikkelaars en gemeenten." Klik hier voor het hele artikel.

16 augustus 2013

Jaap Overeem nieuwe directeur VACpunt Wonen

Jaap Overeem is benoemd tot directeur-bestuurder van VACpunt Wonen. Per 1 september 2013 volgt hij Ineke Werner-van Beek op, die acht jaar aan het roer van de VAC-organisatie stond en nu met pensioen gaat. Lees verder>


3 augustus 2013

Gebruikskwaliteit voorop in woningen voor slechthorenden
In het blad WoonKwaliteit van het VACpunt Wonen is in de zomereditie aandacht voor toegankelijke woningen voor slechthorenden en doven. VACpunt Wonen is het kennis- en adviescentrum voor de gebruikskwaliteit van woning en woonomgeving. NVVS-vice-voorzitter Rennie van Moolenbroek vertelt in WoonKwaliteit wat er belangrijk is in een gebruiksvriendelijke woning voor slechthorenden.

Lees verder op de site van de NVVS.


31 mei 2013

Jaarbericht VACpunt Wonen 2012
Al een aantal jaren maakt VACpunt Wonen een populaire versie van haar jaarverslag. Lezers zijn gewend een boekje van 16 bladzijden te ontvangen met daarin alle hoogtepunten, feiten en cijfers uit het afgelopen jaar.

Tijd om het over een andere boeg te gooien, vonden wij. VACpunt Wonen blijft immers vernieuwen: dat geldt voor onze instrumenten, onze kennis en ook onze communicatiemiddelen. Daarom hebben wij voor het populair jaarverslag van 2012 gekozen voor een krant. Met een dergelijk format hebben we meer ruimte om interviews en achtergrondinformatie te plaatsen. Lees hier het Jaarbericht 2012.

Er is ook een uitgebreide versie van het jaarverslag beschikbaar.


23 mei 2013

WoonKwaliteit in vogelvlucht 2012
Onder de titel WoonKwaliteit in vogelvlucht bundelt VACpunt Wonen speciaal voor externen een aantal artikelen uit het tijdschrift WoonKwaliteit van de afgelopen jaargang.

De geselecteerde artikelen zijn interessant voor professionals op het gebied van bouwen en wonen. De bundeling van artikelen, in de lay-out van de WoonKwaliteit, kunt u hier downloaden.


16 mei 2013

1 juni 2013: Dag van de Bouw
Op zaterdag 1 juni 2013 vindt de achtste editie van de Dag van de Bouw plaats. De dag is onderdeel van de imagocampagne ‘De Bouw maakt het’ die werkgeversvereniging Bouwend Nederland samen met haar leden voert. Op de dag stellen leden van Bouwend Nederland kleine en grote bouw- en infraprojecten open voor het publiek. Zoals wegen, spoor- en vaarwegen, woningen en woonwijken, winkelcentra, kantoorpanden, zorg- en sport accommodaties en scholen.

De diversiteit laat zien hoe belangrijk de sector is rond kernwaarden als wonen, werken, mobiliteit, recreatie en milieu. De dag staat open voor iedereen die een kijkje achter de hekken van een bouwlocatie wil nemen. Elke locatie is gratis te bezoeken. Het groeiende aantal bezoekers (vorig jaar 115.000) toont aan dat de dag in een grote behoefte voorziet. Het is voor de deelnemende bedrijven een uitgelezen kans om te laten zien tot welke hoogstandjes ze in staat zijn.

Weten welke projecten bij in de buurt te bezoeken zijn? Surf dan naar http://www.dagvandebouw.nl/projecten-locaties/.


3 mei 2013

Dag van de Achitectuur
Terwijl dag en nacht elkaar afwisselen, zijn er gebouwen waar altijd leven is. Stations, (lucht)havens, ziekenhuizen, kantoren, maar ook winkels en hotels, of een combinatie daarvan, zijn 24 uur per dag in bedrijf. Ze kennen geen openings- en sluitingstijden; ze bewijzen de stad en de mensen een dienst.

Ook dit jaar verzorgen architectuurcentra, culturele organisaties, gemeenten en architectenbureaus een spannend dag- en nachtprogramma geïnspireerd op het thema 24 UUR Architectuur. De Dag van de Architectuur vindt plaats op 22 en 23 juni 2013. Houd de website in de gaten voor de laatste updates over de Dag van de Architectuur en het programma.


2 mei 2013

Gratis naar Ecobouw 2013
De bladen Cobouw, de Architect en Vastgoedmarkt organiseren van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 september tijdens de Dutch Green Building Week 2013 het Kennisevent Ecobouw, over oplossingen voor een duurzaam gebouwde omgeving.

Naast architecten, bouwkundigen, bouwers en opdrachtgevers, zoals woningcorporaties en projectontwikkelaars is de beurs ook bedoeld voor facilitymanagers, gebouwbeheerders, verenigingen van eigenaren, particulieren en MVO/duurzaamheidsmanagers. Ecobouw is er op gericht om een zo volledig mogelijk beeld te geven van duurzame oplossingen voor de gebouwde omgeving.

Bijdragen worden onder andere geleverd door Thomas Rau, Ed Nijpels en Anke van Hal.

De beurs vindt plaats van 17 t/m 19 september 2013 in de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie en aanmelden: www.ecobouw.net.  

 

26 april 2013

Woningen aan de krappe kant
Veel nieuwbouwwoningen bieden net niet dat beetje extra ruimte dat het wonen comfortabel maakt. Tot die conclusie komen de Adviescommissies Wonen op basis van hun advieswerk in 2012. De huizen zijn smal en de entree biedt weinig ruimte voor de kinderwagen, rollator of kapstok. Ook de gang, berging en slaapkamers zijn niet royaal bemeten waardoor ze moeilijk in te delen zijn. Lees hier het hele persbericht.

 

23 maart 2013

Vacature directeur-bestuurder (0,8 fte)
Wegens pensionering van de huidige directeur-bestuurder is VACpunt Wonen op zoek naar een directeurbestuurder (0,8 fte).

Op 23 maart jl. verscheen de wervingsadvertentie in de Volkskrant.
Het uitgebreide functieprofiel vindt u hier.

De werving wordt verzorgd door wervingsbureau Atrivé. Voor telefonische informatie over de functie kunt u contact opnemen met de heer F. Sturkenboom via telefoonnummer (030) 693 60 00.

Reacties, voorzien van een curriculum vitae, kunnen voor 7 april a.s. gestuurd worden naar sollicitatie@atrive.nl. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 23 en 24 april en op 6 mei a.s. in Houten.14 maart 2013

Beter ventileren hard nodig
Ventilatie in huis is van groot belang voor een gezonde woonomgeving. In veel woningen wordt niet goed geventileerd waardoor allergieën of problemen aan de luchtwegen kunnen optreden. Vanaf vandaag kunnen mensen daarom met vragen over ventilatie terecht bij het Informatiepunt Ventilatie. Het Informatiepunt is een initiatief van de Woonbond, Vereniging Eigen Huis, de Vereniging Leveranciers Luchttechnische apparaten (VLA), VACpunt Wonen en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het initiatief wordt ondersteund door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Lees meer

 

28 februari 2013

Project 'Energie besparen met woonkwaliteit' afgerond met rapportage
VACpunt Wonen heeft het project ‘Energie besparen met woonkwaliteit’ afgerond. Vier jaar lang werkten wij intensief aan dit onderzoek naar bewonerservaringen met energiebesparende maatregelen. Achttien Adviescommissies Wonen voerden in totaal 21 WoonKwaliteitOnderzoeken Energiebesparing uit. VACpunt Wonen verzamelde en analyseerde de uitkomsten. De onderzoeksresultaten, inclusief concrete aanbevelingen voor de bouwsector, kunt u terugvinden in twee projectrapportages; de uitgebreide versie en de populaire versie. Lees meer


 

25 februari 2013

De Energiewerkplaats organiseert gratis bijeenkomst
'Succesvol zijn door in te spelen op de behoefte van uw klant', zo heet de gratis bijeenkomst die De Energiewerkplaats op 28 maart in Amsterdam organiseert. De bijeenkomst is bedoeld voor lokale bedrijven die zich bezig houden met energiebesparing in de bestaande bouw. Hierbij richten we ons specifiek op bedrijven in en rond Amsterdam.

Na deze bijeenkomst weet u hoe bewoners/gebruikers energiebesparingsmaatregelen ervaren en hoe u hen het beste kunt bedienen met uw product of dienst. Daarnaast ontwikkelt u tijdens de workshops zelf tools die u in de praktijk kunt toepassen. Lees meer

 

19 februari 2013

VACpunt Wonen blogt
Nelleke Nelis en Bart Mulder, de adviseurs gebruikskwaliteit van VACpunt Wonen, publiceerden beiden onlangs een blog over energiebesparing en de bewoners. Nelleke schreef haar blog 'Bewoners echt energie laten besparen' voor Toolkit Nieuwbouw (een digitale publicatie van Aeneas). Bart Mulder was gastblogger voor de Energiewerkplaats, een initiatief van SBR en Stichting Meer Met Minder. Lees zijn blog 'Energie besparen? Toch maar warme pantoffels!' .

 

13 februari 2013

Nieuwe CursusKoerier verschenen
In de eerste CursusKoerier van 2013 besteden we aandacht aan:

 • Laatste keer: Succesvol adviseren met de ToetsWijzer 2.0, ccursuscode 1304.1, datum: 5 maart 2013, aanmelden uiterlijk 17 februari 2013.
 • Er is nog plek! bij alle bijeenkomsten uit het reguliere aanbod.
 • Themabijeenkomst Wonen & Zorg van 19 maart a.s.: aanmelden kan nog t/m 18 februari a.s.
 • NIEUW: Studiebijeenkomst Geberit (1340.1, 4 maart a.s. aanmelden kan t/m 25 februari a.s.
 • NIEUW: studiebijeenkomst OTIB, Technologie Thuis Nu!, 4x in 2013, eerste bijeenkomst op donderdag 21 maart 2013 (1340.2)

Meer lezen? Klik hier voor de complete nieuwsbrief.


13 februari 2013

Mantelzorgwoning
Op donderdag 14 februari a.s. wordt in het TV-programma 'Meldpunt!' aandacht besteed aan de mantelzorgwoning van PasAan.

Een mantelzorgwoning die de afgelopen jaren door een familie uit Breda-Prinsenbeek is gebruikt, is recentelijk verplaatst naar een nieuwe locatie in Breda. De woning wordt voor een nieuwe familie gebruikt.

In 'Meldpunt!' wordt eerst een reportage vanuit Breda uitgezonden. Hierin lichten beide families hun ervaringen met de mantelzorgwoning toe. Aansluitend is er een studiogesprek. De uitzending van 'Meldpunt' is op donderdag 14 februari om 19.25 uur op Nederland 2.

Meer informatie over deze beide families vindt u bij de persoonlijke verhalen op de website van PasAan: http://www.pasaan.nl/index.php?id=3.


4 februari 2013

Laatste keer: Succesvol adviseren met de ToetsWijzer 2.0
Inmiddels hebben veel van u in de cursus Succesvol adviseren leren werken met de ToetsWijzer 2.0. Het aantal inschrijvingen neemt dan ook gestaag af. Wij gaan er vanuit dat alle VAC-leden het werken met de ToetsWijzer 2.0 inmiddels onder de knie hebben, of ze dit nu in de cursus of intern binnen de VAC geleerd hebben.

Daarom hebben we besloten deze cursus dit voorjaar voor het laatst te geven. Voor nieuwe leden blijft de instructie over de ToetsWijzer 2.0 gehandhaafd. Dit is namelijk een vast onderdeel van de basiscursus VAC-werk in de woningbouw geworden.

Heeft u de cursus in de afgelopen jaren gemist en wilt u deze toch nog volgen? Dan heeft u nog één kans: er is namelijk nog plaats bij de laatste cursus (cursuscode 1304.1, datum: 5 maart 2013). U bent nog van harte welkom om u in te schrijven; doet u dit wel uiterlijk 17 februari 2013. Log in op het besloten deel voor meer informatie over de cursus. Hier kunt u ook het aanmeldformulier downloaden.

 

30 januari 2013

Gratis naar de Bouwbeurs!
Van 4 t/m 9 februari 2013 vindt de Bouwbeurs 2013 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens de beurs introduceert producent Climarad het EPMaX systeem: een koppeling tussen intelligente ventilatiecomponenten aldus ClimaRad.

Wilt u als VAC-lid deze noviteit bij Climarad bekijken? Dan bent u van harte welkom op stand in hal 9, nummer C022. uiteraard kunt u ook andere stands op de beurs bezoeken. Voor gratis toegangskaarten: ga naar het besloten deel van de website. Klik in het rechter groene menu op 'VAC-actueel' en dan op 'Agenda'. Hier vindt u de link waarmee u gratis kaarten kunt bestellen.

 

30 januari 2013

Invoeginstructie navulling WoonKwaliteitWijzer 2013-I
Heeft u de eerste navulling voor de WoonKwaliteitWijzer, het handboek van de VAC-organisatie over de gebruikskwaliteit van het wonen, besteld? Lees dan hier hoe u de nieuwe bladen het beste kunt invoegen.

Deze eerste navulling bevat een herziening van de meeste blauwe pagina’s (met de technische consequenties) uit de onderdelen Woning en Woongebouw.

De nieuwe pagina’s uit deze navulling vervangen de bestaande pagina’s uit de WoonKwaliteitWijzer. Helaas is op de nieuwe pagina’s geen versienummer of publicatiedatum afgedrukt. Om verwarring te voorkomen bij het vervangen van de pagina’s kunt u het beste als volgt te werk gaan:

 1. Open het fotie van de navulling en schrijf op alle pagina’s het jaartal 2013.
 2. Verwijder de onderstaande bestaande blauwe pagina’s van hoofdstuk 6 en voeg de nieuwe blauwe pagina’s van hoofdstuk 6 in.
 3. Verwijder zo per hoofdstuk de oude pagina’s en vervang ze direct door de nieuwe.

De navulling bevat de volgende nieuwe pagina’s:

H5: -
H6: p. 11-12 vervangt p. 11-12
H7: p. 17-30 vervangt p. 17-28
H8: p. 9-10 vervangt p. 9-10
H9: p. 15-18 vervangt p. 15-18
H10: p. 15-20 vervangt p. 15-20
H11: p. 9-10 vervangt p. 9-10
H12: p. 9-14 vervangt p. 9-14
H13: p. 7-10 vervangt p. 7-10
H14: p. 9-14 vervangt p. 9-14
H15: p. 5-8 vervangt p. 5-8
H16: p. 5-6 vervangt p. 5-6
H17: p. 9-14 vervangt p. 9-14
H18: p. 5-6 vervangt p. 5-6
H19: p. 7-8 vervangt p. 7-8
H20: -

 

18 januari 2013

Verslagen studiebijeenkomsten beschikbaar
Bent u in oktober 2012 meegeweest naar de iQ woning van Ballast Nedam of naar VIBA-Expo? En vindt u het leuk om nog eens na te lezen wat u op die dag gezien en gehoord hebt?

Download dan nu de verslagen van deze studiebijeenkomsten. Ook als u er niet bij was, is het natuurlijk interessant om de verslagen te lezen.

Log in op het besloten deel en ga naar cursussen > studiebijeenkomsten > verslagenpagina.

14 januari 2013

Straling in Nederlandse huizen onderzocht
Er komt een groot onderzoek naar de blootstelling aan straling in Nederlandse woningen. VACpunt Wonen juicht dit toe en volgt het onderzoek op de voet.

Daarvoor zijn afgelopen week 3000 huishoudens benaderd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Lees verder op de site van nu.nl.

8 januari 2013

WoonKwaliteitWijzer deels herzien
Naar aanleiding van de wijzigingen in het Bouwbesluit en actuele trends en ontwikkelingen wordt de WoonKwaliteitWijzer herzien. Dit gebeurt in twee stappen. In januari 2013 is een eerste update verschenen met daarin de nieuwe technische consequenties (de ‘blauwe pagina’s’). Eind 2013 verschijnt een tweede update met daarin de wijzigingen die in de rest van het handboek worden doorgevoerd. De prijs van de eerste update zal € 30 bedragen.

Degenen die nog niet in het bezit zijn van een WoonKwaliteitWijzer en er één willen bestellen, betalen de normale prijs à € 101,50. Zij ontvangen nu het handboek met de eerste update en krijgen de tweede herziening in de loop van het jaar gratis toegestuurd.


3 januari 2013

Nieuwe website!
VACpunt Wonen begint het jaar goed met een nieuwe website. Fris, dynamisch en eigentijds zijn de kenmerken van deze nieuwe digitale omgeving. Kijkt u rustig even rond op de nieuwe website.

Het ontwerp is gemaakt door Suggestie & Illusie. De site is gebouwd door Jeroen Stok van ID3.

 

27 december 2012

Conferentie 'Burgers maken hun buurt'
Professionals en beleidsmakers die betrokken zijn bij burgerinitiatieven, krijgen te maken met uiteenlopende vragen en problemen. De rollen die zij vervullen zijn faciliterend, stimulerend en coproducerend. Het ruim drie jaar durende onderzoek ‘Burgers maken hun buurt’ leverde een analyse op die resulteerde in het zogeheten ACTIE-instrument. Dit instrument biedt professionals een praktische handreiking om de juiste keuzes te maken bij het vervullen van hun verschillende rollen.

De presentatie van het onderzoeksrapport vindt plaats tijdens de conferentie. Zowel de ACTIE-elementen als het ACTIE-instrument worden toegelicht. Na het plenaire deel kunnen deelnemers verder reflecteren of zelf een bijdrage leveren aan het programma in verschillende werkvormen.

Deelname en aanmelding
Deelname aan deze conferentie is kosteloos.

Datum en tijdstip
donderdag 24 januari 2013, 13.30 uur – 17.00 uur

Locatie
Congrescentrum de Horst, Kerkstraat 5, 7412 XM Deventer

Informatie
Surf naar http://www.sev.nl/agenda/agenda.asp?code_agn=403. Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met het Kennisinstituut Stedelijke Samenleving (KISS): 053 – 438 63 46/48, info@kiss-oost.nl of Joke Grooters, grooters@kiss-oost.nl.


11 december 2012

Brandveiligheid tijdens de feestdagen

Een kerstboom, kunst of echt, staat heel snel in lichterlaaie. Een ongelukje met een kaars of kortsluiting en het is gebeurd. In dit filmpje kunt u zien hoe snel een kerstboombrand zich verspreidt.

Tips ter voorkoming:

 • kijk uit met water bij de kerstboomlichtjes (kortsluiting!);
 • lus geen verlengsnoeren door! Een verlengsnoer is alleen geschikt voor het aantal stopcontacten dat erop zit. U kunt daar dus niet weer eenverlengsnoer op aansluiten. dit vergroot de kans op kortsluiting;
 • laat kaarsen nooit zonder toezicht branden en kies liever voor waxinelichtjes;
 • denk aan de brandveiligheid van kerstversiering;
 • zorg voor een goede blusdeken en/of brandblusser.

Meer informatie: www.brandweer.nl  

 

6 december 2012

Praktijkconferentie 'Klimaatbestendige stad'
Op donderdag 24 januari 2013 organiseren Deltaprogramma Nieuwbouw en Herstructurering, Climate Proof Cities (Kennis voor Klimaat) en STOWA de praktijkconferentie 'Klimaatbestendige stad' (Amersfoort): ontmoeting van onderzoek en praktijk'. De toegang is gratis.

Centraal staan de kansen om slim en kostenefficiënt in te spelen op gevolgen van hevige regenval, overstromingen, langdurige hitte en droogte. Deltacommissaris Wim Kuijken opent de conferentie. Gespreksleider is Helga van Leur. In de parallelsessies in de middag worden de thema’s groen, openbare ruimte, infrastructuur, bouw en waterhuishouding verkend: waar liggen de kansen, welke oplossingen zijn mogelijk?

De bijeenkomst vindt plaats in het Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voor meer informatie, aanmelden en het volledige programma: www.rostra.nl.  


27 november 2012

Verslagen regiobijeenkomsten VACpunt Wonen gereed
Bezocht u in oktober of november een van de regiobijeenkomsten van VACpunt Wonen? En wilt u nog eens teruglezen wat u allemaal hebt gehoord? Bekijk dan nu de verslagen die van deze inspirerende middagen gemaakt zijn.De verslagen zijn alleen beschikbaar voor Adviescommissies Wonen. Zij kunnen de verslagen downloaden op het besloten deel van de site. Ga naar 'inloggen' rechtsboven en klik vervolgens op 'Bijeenkomsten' links in de bruine balk. De volgende verslagen zijn beschikbaar:

 • verslag WoonKwaliteitOnderzoek
 • presentatie Herstructurering
 • verslag Herstructurering
 • verslag Elevator Pitch Rotterdam 18 oktober 2012
 • verslag Elevator Pitch Wierden 23 oktober 2012
 • verslag Elevator Pitch Zaandam 30 oktober 2012
 • verslag Elevator Pitch Den Bosch 8 november 2012

12 oktober 2012

Week van de Energierekening van 15 t/m 21 oktober 2012
Op maandag 15 oktober 2012 gaat de Week van de Energierekening van start! Het doel van de Week van de Energierekening is bewoners bewust te maken van hun mogelijkheden om energie te besparen. De kosten voor energie blijven naar verwachting ook de komende jaren stijgen en maken een steeds groter deel uit van de totale woonlasten. Veel mensen weten niet welke acties zij zelf kunnen ondernemen om de energierekening blijvend te verlagen. Of ze denken, onterecht, dat zij als huurder of VvE-lid weinig kunnen doen.

Zes bewonersorganisaties in Nederland helpen woningeigenaren, huurders en Verenigingen van Eigenaren met energiebesparing tijdens de Week van de Energierekening. Ook het VAC-werk is bij dit initiatief betrokken. Er zijn plannen om van de Week van de Energierekening een jaarlijks terugkerende campagne te maken.

Flyers 'Echt energie besparen!'
De Adviescommissies Wonen doen geregeld onderzoek naar de waardering van bewoners voor energiebesparende maatregelen in hun huis. Al die resultaten bij elkaar geven een goed beeld van de aandachtspunten bij energiebesparing, met name in de bestaande bouw.

VACpunt Wonen heeft de resultaten bewerkt tot tips voor professionals en tips voor bewoners. Op basis daarvan zijn drie flyers samengesteld:

Echt energie besparen! Tips voor energiebesparende maatregelen (voor professionals)
Echt energie besparen! Stappenplan voor een energiezuinige woning (voor consumenten, vóór oplevering)
Echt energie besparen! Checklist bij oplevering en daarna

De flyers zijn gratis te bestellen bij VACpunt Wonen (u betaalt alleen de verzendkosten).


27 juli 2012

Toegankelijkheid, een pleidooi voor betere regels
Toegankelijkheid is een randvoorwaarde voor participatie in sociale en economische activiteiten en voor de vrijheid te wonen waar men wil. Het is niet alleen een grondrecht maar draagt ook structureel bij aan economische productie, consumptie en kostenreducering. In de afgelopen maanden is hard gewerkt aan het adviesrapport ‘TOEGANKELIJKHEID, een pleidooi voor betere regels’. Op grond van goede argumenten en de praktijk doen we onder meer een concreet voorstel tot aanpassing van het Bouwbesluit. Hierdoor wordt betere toegankelijkheid gerealiseerd, terwijl de regeldruk afneemt. Lees meer>

17 juli 2012

Actieplan voor betere ventilatie woningen
Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu en minister Spies van Binnenlandse Zaken hebben samen met de bouw- en installatiesector, ontwikkelaars, woningbouwverenigingen en consumentenorganisaties een actieplan gemaakt om de ventilatie in nieuwbouwwoningen te verbeteren. VACpunt Wonen is een van de deelnemende partijen. Lees meer>

 

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >