Wat is woonkwaliteit?

Woonkwaliteit is de core business van het VAC-werk. We gebruiken ook wel de term 'gebruikskwaliteit van het wonen'. Dit houdt in dat de woning en woonomgeving geschikt zijn om al uw dagelijkse activiteiten ongehinderd te kunnen uitvoeren. Niet alleen nu, maar ook later als de gezinssamenstelling verandert, u thuis wilt gaan werken, u meer energie wilt besparen of zorg in huis nodig heeft. Veranderen uw wensen, dan is het prettig als u uw woning eenvoudig kunt aanpassen.

Gebruikskwaliteit in zes punten
Natuurlijk letten ook architecten en aannemers op de gebruikskwaliteit van woningen. Hun specialisme ligt echter op een ander terrein. VACpunt Wonen en de Adviescommissies Wonen hebben jarenlange ervaring met het toetsen van woningen op gebruikskwaliteit, zoals die beleefd wordt door de bewoners. Zij kunnen toekomstige bewoners in 'normale' taal vertellen wat het gevolg van een bepaalde keuze zal zijn in de praktijk van het wonen.

Onze visie op gebruikskwaliteit staat uitgebreid beschreven in de WoonKwaliteitWijzer. De Adviescommissies Wonen gebruiken deze wijzer als handleiding voor hun advisering. Gebruikskwaliteit vatten wij samen in zes punten, ge´llustreerd met een voorbeeld.

  1. Bruikbaar en doelmatig: voldoende ruimte om een bed en een kast te plaatsen en te gebruiken.
  2. Toegankelijk: een trapje voor de voordeur is leuk, maar niet handig voor het bezoek met een buggy.
  3. Veilig: denk aan het veilig gebruiken van glas in de woning, het toepassen van brandwerende maatregelen of maatregelen om inbraak te voorkomen.
  4. Gezond en comfortabel: geluidsoverlast of last van tocht en vocht is erg vervelend en ongezond.
  5. Duurzaam: duurzaam bouwen betekent het beperken van energie- en grondstoffenverbruik. Maar ook rekening houden met toekomstige woonwensen. Misschien wilt u later wel een slaapkamer op de begane grond inrichten.
  6. Onderhoudsvriendelijk: kunt u de ramen in de dakkapel zelf lappen of moet u dat overlaten aan de glazenwasser?

Meer invloed voor consumenten

Zonder de inbreng van de eindgebruiker wordt niet gebouwd waar behoefte aan is. Dat moet anders. Lees verder>

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >