Nieuws van VACpunt Wonen

Veel goed nieuws!

 

Deze Koerier Online staat bol van het goede nieuws!

Het gaat goed met het omvormen naar een nieuwe vrijwilligersorganisatie! Er is een voorzitter, er zijn al heel wat bestuursleden en ook de werkgroepen raken steeds meer gevuld.

Bovendien is er een nieuw cursusprogramma met veel nieuwe en inspirerende bijeenkomsten! Wat dacht u van:

  • een cursus Transformatie van zorgvastgoed
  • een cursus Wooncoach 
  • een cursus Energiebesparing met een praktijkbijeenkomst waarin een nul-op-de-meter-renovatieproject centraal staat

U krijgt de CursusKoerier binnen een week in uw mailbox!

En om te vieren dat het goed gaat, organiseren we op woensdagmiddag 14 juni a.s. een studiebijeenkomst met excursie naar een transformatieproject in Nieuwegein. Lees vooral het bericht hierover verderop in deze nieuwsbrief!

Sybilla Dekker wordt voorzitter!

 

Goed nieuws! Voormalig VROM-minister Sybilla Dekker wordt de voorzitter van het nieuwe bestuur van VACpunt Wonen!

Dat zij het VAC-werk een warm hart toedraagt, liet zij al eerder blijken in de steunbetuiging die we uit haar mond optekenden.

Met haar staat van dienst en enorme netwerk kan Sybilla Dekker veel extra gewicht in de schaal leggen om de nieuwe organisatie een goede start te geven.Al 4 mensen voor het nieuwe bestuur!

 

Het nieuwe bestuur gaat uit 7 leden bestaan. Behalve de voorzitter zijn alle bestuursleden VAC-lid. We zijn erg blij dat er inmiddels 4 leden hebben toegezegd voor het bestuur, namelijk:

  • Voorzitter: Sybilla Dekker
  • Penningmeester: John Erkelens (WAC Renkum)
  • Lid, werkgroep communicatie: Hans Tijsmans (WAC Weesp-Muiden)
  • Lid, werkgroep ‘goed wonen check'*: Harm Haage (VAC Haarlem)

Voor de functies secretaris, lid werkgroep cursussen en lid werkgroep ICT hebben we inmiddels bijna alle geďnteresseerden benaderd. We gaan er vanuit dat ook deze vacatures snel zijn ingevuld.

* De werkgroep financiën gaat op in de werkgroep ‘goed wonen check’. Beide hebben namelijk met de bekostiging van het VAC-werk te maken.

14 juni: unieke studiebijeenkomst met excursie naar transformatieproject

 

Hoe maak je van een kantoorpand 132 appartementen? Kom kijken hoe transformatie in de praktijk werkt en doe mee met de studiebijeenkomst op locatie in Nieuwegein!

Omdat de studiebijeenkomst al zo snel plaatsvindt, staat dit bericht zowel in de Koerier Online als in de CursusKoerier die volgende week uitkomt.

Meld u snel aan, want vol = vol!Bestook de media met dit persbericht

 

Mocht u het gemist hebben: op 16 mei 2017 stuurden we alle VAC’s een kant-en-klaar persbericht over de Top 5 Knelpunten Woning uit het Jaarbeeld. De titel is 'Struikelen over de badkamerdrempel en andere indelingsmissers. Dit zijn de 5 grootste knelpunten bij woningontwerpen'.

De tekst kunt u gebruiken voor de eigen pr. De geel gemarkeerde stukken kunt u aanvullen met eigen informatie. Extra informatie toevoegen of tekst wijzigen mag natuurlijk ook, als de feiten en onderzoeksresultaten zoals die in de tekst staan maar blijven kloppen.

ANBO en VACpunt Wonen leiden wooncoaches op

 

Samen met ouderenorganisatie ANBO gaat VACpunt Wonen wooncoaches opleiden. Wooncoaches zijn deskundige, betrokken vrijwilligers die huisbezoeken afleggen om met bewoners te spreken over veilig en comfortabel wonen.

U kunt zich helaas niet meer aanmelden.

Na een individueel sollicitatiegesprek maken de consulenten in spé op 6 juni met elkaar kennis en bezoeken ze een modelwoning Langer Thuis Wonen. Eind juni volgt een praktijkbijeenkomst.

Vragen? Neem contact op met Nelleke Nelis van VACpunt Wonen, tel. (030) 261 04 75 of n.nelis@vacpuntwonen.nl.Nieuwe methode om energiebesparing te meten in de maak

 

Er zijn veel verschillende systemen en methoden om de mate energiebesparing van een gebouw te berekenen. Eentje die u allemaal kent is het energielabel. Dit is een voorbeeld van een heel globaal systeem. Andere methoden zijn heel precies.

Dat is niet handig: om de energieprestatie van gebouwen goed te kunnen vergelijken, moet iedereen dezelfde rekenmethode gebruiken. Daarbij komt dat de NEN-normen die hierover gaan, om meerdere redenen niet meer voldoen.

Daarom wordt er een nieuw systeem ontwikkeld om de mate energiebesparing van een gebouw te berekenen, de zogenaamde nationale bepalingsmethode. De nieuw opgerichte Programmaraad Energie regisseert dit proces. Ook VACpunt Wonen zit in de Programmaraad.Nieuws van de Adviescommissies Wonen

Vier het feest mee met WAC Eemnes!

 

WAC Eemnes viert dit jaar haar 30-jarig bestaan. Daarom organiseren de leden op 21 juni 2017 een feestelijke bijeenkomst, waarvoor ze u van harte uitnodigen.

Het feest is inclusief rondleiding. Vorig jaar won Projectbureau Zuidpolder de Margaret Staal-Krophollerprijs. Zij leiden u graag rond in deze mooie, nieuwe woonwijk.

Lees meer in de uitnodiging en het programma van WAC Eemnes. Volgens de commissie is er plek voor 80-100 mensen in totaal, dus aarzel niet om u op te geven.

Meld u aan voor 7 juni 2017 via waceemnes@gmail.com.Woonadviescommissie Nijmegen komt op stoom

 

In februari 2015 plaatste VACpunt Wonen een advertentie in een plaatselijke huis-aan-huiskrant in Nijmegen. In april kwam een tiental geďnteresseerden bijeen onder leiding van de toenmalige directeur van VACpunt Wonen. In mei besloot een aantal van die geďnteresseerde Nijmegenaren samen een Woonadviescommissie op te richten.

Twee jaar later, in mei 2017, zit WAC Nijmegen aan tafel met de zes grote woningcorporaties die in Nijmegen actief zijn. Hoe hebben we dat voor elkaar gekregen? Lees verder>

Mutaties

 

Uit het nieuws

De badkamerchallenge van Mitros

 

Eén van de meest ingrijpende onderdelen van een renovatie is de badkamer. Corporatie Mitros renoveert elk jaar meer dan duizend badkamers. De bewoners zitten dan een week zonder badkamer en hebben last van zonder de huidige overlast door herrie, rommel en stof.

Dat moet anders! Daarom schreef Mitros een challenge uit: renoveer een badkamer in één dag. Inmiddels zijn de winnaars van de badkamerchallenge bekend.

Mitros maakte ook een filmpje over de badkamerchallenge.Verkiezing van de Gelukkigste Bewoner

 

Welke bewoner is na de renovatie het meest gelukkig? Wie is dat in Nederland en welke corporatie is zo succesvol? In samenwerking met welke bouwer en of leverancier is dat gelukt? Wat hebben ze gedaan en hoe? Renda lanceert de verkiezing van de gelukkigste bewoner! Lees verder>

Onbekend, maar invloedrijk: Cornelis van Eesteren

 

Berlage kent iedereen, maar bij de naam Van Eesteren gaat bij vrijwel niemand een belletje rinkelen. Toch is deze architect van groot belang geweest, met name voor de ontwikkeling van de stedenbouw en zijn visie op de 'functionele stad'. Begin jaren 20 wordt hij opgenomen in 'De Stijl', waar ook ook Mondriaan en Rietveld lid van waren.

Maak kennis met Cornelis van Eesteren en bezoek het Van Eesterenmuseum in Amsterdam Slotermeer. Er is ook een museumwoning die bezocht kan worden.
Meer informatie: www.vaneesterenmuseum.nl.