Thema leefomgeving

Leven in een krimpgebied

 

Dichtgespijkerde huizen, leegstaande winkels, scholen die niet meer gebruikt worden… Dat is het beeld dat veel mensen hebben van krimpgebieden. Maar is dat beeld terecht? Is het echt allemaal zo erg? En voor welke oplossingen kiezen gemeenten en corporaties bij het ‘bestrijden’ van krimp en de gevolgen ervan? Een interview met Gert-Jan Hospers, o.a. docent/onderzoeker economische geografie, en Sofia Krol, projectleider leefbaarheid bij woningcorporatie Elkien in Friesland.

Lees verder>Wij leveren geld op!

 

Zoals zoveel andere commissies adviseert WAC Amersfoort vooral over nieuwbouwplannen. Daarnaast wordt ze ook bij renovatie betrokken en komt er geregeld een bestemmingsplan voorbij. Waarom is betrokkenheid van Adviescommissies Wonen bij bestemmingsplannen nou zo belangrijk? Wat adviseert WAC Amersfoort bij bestemmingsplannen? En wat is de meerwaarde van het VAC-werk in deze tijd? Lennard Meijerse, lid van WAC Amersfoort en met zijn 36 jaar de jongste van de commissie, weet het antwoord wel: “Wij leveren geld op. Daar ben ik van overtuigd!”

Lees verder>Het weer in de stad

 

Kent u de verraderlijke wind die langs hoge gebouwen of op verlaten pleinen waait? Of de warme zomernachten in de stad waarin u vanwege de hoge temperaturen niet kunt slapen? In de stad is het weer vaak anders dan op het platteland en dat is niet altijd positief. Het goede nieuws is dat slimme stedenbouwkundige en landschapsontwerpen het stadsklimaat ten gunste kunnen beïnvloeden. Sanda Lenzholzer, landschapsarchitecte, stedenbouwkundige en universitair docent aan de Wageningen University, schreef hierover het boek ‘Het weer in de stad.’

Lees verder>Hoe beoordelen VAC-leden hun leefomgeving?

 

In het kader van dit themanummer over de leefomgeving heeft VACpunt Wonen onderzoek gedaan naar de mening van VAC-leden over hun leefomgeving. In hun hoedanigheid als bewoners hebben 165 leden gemeld hoe zij hun leefomgeving ervaren. Maar ook: wat zijn de verbeterpunten? Welke verschillen zijn er te melden tussen bewoners uit de stad, het platteland en krimpgemeenten? Hier vindt u een beknopt overzicht van de onderzoeksresultaten.

Lees verder>Afvalcontainers niet bereikbaar!

 

Wat is één van de meeste vóórkomende knelpunten wat betreft toegankelijkheid in de leefomgeving? We vroegen het Denise Janmaat, directeur van het Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid (NIRT) en docent bij VACpunt Wonen. Wat blijkt: naast te steile hellingbanen zorgt ook de slechte bereikbaarheid van afvalcontainers voor grote praktische problemen voor rollator- en rolstoelgebruikers. Een knelpunt waar maar weinig inrichters van de openbare ruimte bij stilstaan.

Lees verder>VAC-advies bij energiezuinig renoveren – deel 2

 

Overal in Nederland worden woningen energiezuinig gemaakt. Er worden HR++ ramen geplaatst, zonnepanelen op daken gelegd en ventilatie-installaties vervangen. Kan de VAC-organisatie hierover adviseren? En zo ja, waar kunnen de leden van de Adviescommissies Wonen dan op letten? In deel één van de vierdelige serie ‘VAC-advies bij energiezuinig renoveren’ keken we naar maatregelen aan de schil van de woning. In het tweede deel komt de oriëntatie van de woning aan bod.

Lees verder>VAC-advies over de leefomgeving

 

Jaarlijks adviseren verschillende Adviescommissies Wonen over de leefomgeving in hun gemeente. Dat deze tak van sport behoorlijk divers is, blijkt wel uit de verhalen van VAC Venlo en VAC Zoetermeer.

Lees verder>