Nieuws van VACpunt Wonen

Nieuwe ToetsWijzer 2.0 online

 

In de vorige Koerier Online kondigden we het al aan: de aangepaste ToetsWijzer 2.0 komt eraan! Vanaf nu kunt u aan de slag met de nieuwe versie van dit digitale instrument. Omdat de ToetsWijzer 2.0 is gebaseerd op de WoonKwaliteitWijzer, moest dit instrument ook herzien worden. VACpunt Wonen heeft van de gelegenheid gebruikt gemaakt om een nieuwe opzet te maken die aansluit bij de website. Nieuw onderdeel is het adviseren in de PvE-fase. Om het werken met de nieuwe ToetsWijzer 2.0 eenvoudiger te maken, heeft VACpunt Wonen instructiefilmpjes gemaakt van een aantal nieuwe handelingen en handigheidjes.

Let op: de filmpjes bevinden zich op het besloten gedeelte van de website. U moet dus eerst uw inloggegevens invoeren.Relatiemagazine

 

De WoonKwaliteit is al een half jaar geschiedenis, maar VACpunt Wonen is drukker dan ooit met het maken van publicaties. Elke maand komt er een Koerier Online uit, vier keer per jaar de WoonKwaliteit Online en in juni verschijnt de eerste editie van het relatiemagazine. Het wordt een halfjaarlijks tijdschrift over woonkwaliteit dat gratis toegestuurd wordt naar VAC-leden en professionals in de wereld van bouwen en wonen. Het centrale onderwerp van het blad is uiteraard woonkwaliteit. Een onderwerp dat we van alle kanten willen belichten; uiteraard vanuit de VAC-visie, maar we willen ook woningcorporaties, projectontwikkelaars, beleidsmakers en dergelijke aan het woord laten.

VACpunt Wonen zal het tijdschrift naar een groot aantal externe relaties sturen. We stellen de Adviescommissies Wonen in de gelegenheid om ook hun eigen lokale relaties van een tijdschrift te voorzien. Binnenkort hoort u hier meer over. Eén tipje van de sluier: Sybilla Dekker, oud-minister en voorzitter van de commissie Dekker, heeft een interview toegezegd.

Voor het relatiemagazine zijn we altijd op zoek naar leuke, interessante én fotogenieke evenementen en activiteiten van Adviescommissies Wonen. Gaat u naar een oplevering? Organiseert u een symposium? Doet u mee aan een toegankelijkheidsschouw? Meld het ons en misschien sturen wij een fotograaf!

Verbetering van consumenteninvloed op bouwregelgeving

 

In de eerste week van april stuurden we u een nieuwsbrief over het project ‘Verbetering van consumenteninvloed op bouwregelgeving’, dat VACpunt Wonen in opdracht van het ministerie van BZK met De Woonbond en Ieder(in) uitvoert. We onderzoeken of en hoe de betrokkenheid en invloed van consumenten op bouwregelgeving verbeterd kan worden.

Ruim 80 VAC-leden hebben de digitale enquête al ingevuld, maar een groot deel van de VAC-leden helaas nog niet. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het VAC-werk dat de landelijke overheid op deze manier de mening van de VAC-organisatie vraagt. Voor zowel VACpunt Wonen als voor u, als VAC-lid en bewoner, een mooie gelegenheid om invloed uit te oefenen en de positie van de woonconsument meer voor het voetlicht te brengen! Om gedegen onderzoek te kunnen doen, hebben we een hoge respons nodig. We vragen u dan ook niet als Adviescommissie Wonen, maar als afzonderlijk VAC-lid het vragenformulier in te vullen.

Heeft u de enquête nog niet ingevuld? Tot en met woensdag 30 april aanstaande heeft u de kans om uw mening te geven. Doe mee en laat van u horen! Klik hier om naar het anonieme digitale vragenformulier te gaan. Het invullen van de vragen neemt ongeveer 10 minuten in beslag.Af- en aanmelden voor nieuwsbrieven

 

VACpunt Wonen krijgt regelmatig de vraag of wij VAC-leden kunnen af- of aanmelden voor onze digitale nieuwsbrieven. Wij kunnen nieuwe leden helaas niet automatisch aanmelden voor deze nieuwsbrieven, omdat dit in strijd is met de privacywetgeving. VAC-leden kunnen zich echter wel eenvoudig zélf af- en aanmelden voor de nieuwsbrieven. Onderin elke Koerier Online, CursusKoerier of WoonKwaliteit Online vindt u in het colofon een link naar de webpagina met het aan- en afmeldformulier.

We adviseren VAC-secretariaten de interne nieuwsbrieven in eerste instantie een paar keer door te sturen naar nieuwe leden. De aspirant-leden kunnen dan zelf beslissen of ze zich willen aanmelden voor deze nieuwsbrieven.

Nieuws van de Adviescommissies Wonen

Folder van WAC Eemnes

 

WAC Eemnes heeft een uitgebreide folder over het werk van hun Adviescommissie Wonen gemaakt voor externe relaties. In de folder wordt precies uitgelegd wat de commissie kan betekenen voor gemeenten, corporaties en projectontwikkelaars en wat een eventuele samenwerking kan inhouden. Omdat de folder wellicht een mooi voorbeeld is voor andere commissies, kunt u hier de folder downloaden.

Adviesbord

 

Dat VAC Ooststellingwerf van aanpakken weet, is duidelijk! Onlangs benaderde de Adviescommissie Wonen de gemeente met een bijzondere vraag. Onder een bouwbord, geplaatst bij een nieuwbouwplan, wilde de commissie een eigen paneel toevoegen om particulieren te laten weten dat zij een VAC-advies kunnen aanvragen. Op de foto ziet u het resultaat!

Om nog meer particuliere huizenkopers te bereiken heeft VAC Ooststellingwerf met een stand op het Woonoffensief van Fryslân gestaan. Deze activiteit wordt in verschillende gemeenten van Friesland georganiseerd om de woningmarkt te stimuleren.Jubileum VAC Schouwen-Duiveland

 

VAC Schouwen-Duiveland bestaat 40 jaar! Dit heuglijke feit werd woensdag 9 april jl. gevierd met een feestelijk programma: toespraken van voorzitter Paula Bremmers, de wethouder volkshuisvesting, Jaap Overeem, een directeur van een bouwbedrijf en de projectmanager nieuwbouw Zeeland. Als kers op de taart reikte Emmy Galama, voorzitter van VAC Zeeland de Bouwhelm uit. ’s Middags kregen de gasten een rondleiding aangeboden door het herstructureringsplan Buzee. Ook in de regionale pers was er uitgebreid aandacht voor de jarige Adviescommissie Wonen.

VAC Wonen Venlo benoemt erelid

 

VAC Wonen Venlo heeft Mariëlle Scherjon vanwege haar grote inzet en enthousiasme benoemd tot erelid! In de jaarvergadering van 11 maart 2014 werd zij door de voorzitter in de bloemetjes gezet en met lovende woorden toegesproken. Mariëlle is al ruim vijftien jaar lid, waarvan dertien jaar bestuurslid én secretaris. VAC Wonen Venlo: “Haar grote verdienste is dat zij ‘haar’ secretariaat met veel accuratesse en deskundigheid verzorgt. Daarbij is zij zeer alert op alles wat met ‘ons vakgebied’ te maken heeft, zoals nieuwe ontwikkelingen en publicaties in de media. Mariëlle schroomt ook niet om de andere leden ‘achter de veren’ te zitten als dat nodig mocht zijn.” VACpunt Wonen feliciteert Mariëlle van harte met deze benoeming.Mutaties

 

Uit het nieuws

Webspecial ouderenhuisvesting

 

De vergrijzing en extramuralisering van de zorg versterken de vraag naar zelfstandige huisvesting voor ouderen. Steeds meer partijen grijpen deze trend aan door huisvesting voor ouderen te ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat professionals niet verstrikt raken in de talloze initiatieven op dit gebied, heeft Aedes-Actiz een webspecial gemaakt. Deze special bundelt de belangrijkste, meest actuele informatie over het ontwikkelen en bouwen voor senioren.

Kijk op www.kcwz.nl/woonwensenouderen.

Berging: sleutel voor overzichtelijk wonen

 

“De berging is altijd de sluitpost van de woning,” schrijft Martin Liebregts in zijn column op Kennisbank Bestaande Woning Bouw. Een interessant artikel over een echt VAC-onderwerp. En laat Martin Liebregts nou de VAC-organisatie ook nog noemen in zijn verhaal! Lezen dus!Gebruiksvriendelijkheidaward

 

Op de Renovatiebeurs 2014 is op 10 april jl. voor het eerst de Gebruiksvriendelijkheidaward uitgereikt door De Woonbond. De prijs is bestemd voor meeste gebruiksvriendelijke beursdeelnemer. De Woonbond wil met de uitreiking van de prijs bereiken dat bedrijven meer aandacht besteden aan gebruiksvriendelijkheid naar huurders en bewoners. De prijs ging het spouwmuurisolatiebedrijf Isosun. Het bedrijf won de prijs vanwege een heldere presentatie van de technieken en het enthousiasme waarmee het verhaal werd verteld.Meldpunt voor 'zorgoudere' die moet verhuizen

 

Er komt een landelijk meldpunt voor ouderen en andere mensen in een zorginstelling die gedwongen moeten verhuizen. Ook kunnen zich mensen melden die een verhuizing vrezen en daarom niet precies weten wat ze moeten doen. Dat hebben de Patiëntenfederatie NPCF en het Nationaal Ouderenfonds bekend gemaakt.

Er is momenteel veel onrust bij bewoners van zorginstellingen. Volgens bureau Berenschot sluiten de komende 5 jaar naar verwachting ongeveer 800 van de 2.000 verpleeg- en verzorgingstehuizen. Daardoor moeten duizenden ouderen verhuizen. Met het meldpunt willen de organisaties knelpunten inventariseren en die bij de overheid onder de aandacht brengen.

Gemeente niet klaar voor nieuwe mantelzorg

 

Gemeenten spelen niet in op de tendens dat steeds meer ouderen bij hun kinderen inwonen. Dat meldt Netwerk Notarissen na een enquête onder vijftig gemeenten. Mensen die hun woning geschikt willen maken voor mantelzorg worden volgens de brancheorganisatie tegengewerkt door ingewikkelde regelgeving. De overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Alleen mensen die veel zorg nodig hebben, hebben nog recht op een plek in een verpleeghuis. Daardoor gaan steeds meer ouderen bij hun kinderen wonen, in huis of bijvoorbeeld in een huisje in de tuin. Volgens Netwerk Notarissen is veertig procent van de gemeenten niet voorbereid op deze nieuwe woonvormen en denken die gemeenten ook niet mee in oplossingen voor ouders en kinderen die willen samenwonen.

Ook de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur waarschuwde eerder dat er straks onvoldoende geschikte woonvormen zijn om ouderen verantwoord langer zelfstandig te laten wonen.

Bron: NOS