Thema wonen en zorg

Nieuwe nieuwsbrief

 
Afgelopen november viel de laatste Woonkwaliteit op de mat bij veel VAC-leden! VACpunt Wonen beloofde destijds al om het gebrek aan informatie door het wegvallen van het tijdschrift te compenseren. Dat doen we door de Koerier Online twaalf keer per jaar te versturen én door de introductie van een nieuwe digitale nieuwsbrief, de Woonkwaliteit Online. De Woonkwaliteit Online komt vier keer per jaar uit en is altijd gewijd aan een thema. De eerste editie van deze splinternieuwe nieuwsbrief gaat geheel over wonen en zorg. We hopen u op deze moderne manier op de hoogte te houden van de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van bouwen en wonen.

Wonen en zorg: beleid en ontwikkelingen

 

De overheid gaat wonen en zorg scheiden, zoveel is duidelijk. Maar hoe zit het nu precies? In dit artikel gaat we in op de belangrijkste beleidsmatige en maatschappelijke ontwikkelingen van de laatste tijd.

Lees verder>Symposium WACC: Verhuizen of niet?

 

Hoe hou je een Adviescommissie Wonen enthousiast en gemotiveerd tijdens de bouwcrisis? De Woonadviescommissie in Culemborg, de WACC, besloot om een symposium te organiseren met als titel ‘Verhuizen of niet?’. 29 oktober 2013 was de grote dag; maar liefst 70 beleidsmakers van corporaties, ouderenbonden, de gemeente, WMO-raad en politieke partijen woonden het symposium bij. Voorzitter Hennie Smidt vertelt wat er allemaal aan vooraf is gegaan. “Het symposium was voor ons een verrijking en voor alle deelnemers een bewustwordingsproces.”

Lees verder>Kiezen nu het nog kan!

 

In de discussie over wonen en zorg komen de woonwensen van de doelgroep nauwelijks aan bod. Juist nu is het echter belangrijk om te weten hoe ouderen willen wonen: willen ze langer in hun eigen huis blijven wonen of liever verhuizen naar een seniorenwoning? Adviescommissie Bouwen en Wonen Zuidhorn voerde al in 2011 een onderzoek uit naar de woonwensen van 55-plussers in vier Groningse gemeenten. Een interview met Wim van Deel, voorzitter van de Groningse commissie.

Lees verder>

Traplift? Dan ook sprinkler!

 

Langer in eigen huis wonen kan vaak alleen als de woning wordt aangepast. De woningaanpassingen van tegenwoordig zijn vooral gericht op de toegankelijkheid en valpreventie. Denk aan drempelloze woningen, trapliften en veilige badkamers. Maar moeten we het dan ook niet hebben over de brandveiligheid van woningen voor ouderen?

Lees verder>VAC-werken aan wonen en zorg

 

Het kabinet stuurt sinds 2012, onder andere met het Zorgakkoord, aan op een scheiding tussen wonen en zorg. Of dat nu positieve ontwikkeling is of niet, de nieuwe trend biedt wel veel kansen voor het VAC-werk. Als mensen langer in hun eigen huis moeten wonen, ook als zij zorg nodig hebben, dan moeten hun woningen wel worden aangepast aan hun (zorg)behoeften. En daar kan het VAC-werk op inspelen! Bart Mulder, adviseur gebruikskwaliteit: “VACpunt Wonen gaat in 2014 aan de slag met het onderwerp 'wonen en zorg'.”

Lees verder>De oplossing: aanpasbare keuken

 

Steeds meer corporaties gaan een deel van hun woningvoorraad levensloopgeschikt maken. Niet alleen de toegankelijkheid en de badkamer wordt in deze verbeteringsslag meegenomen, ook de keuken wordt steeds vaker aanpasbaar gemaakt. Dat is ook goed te doen: flexibele systemen zijn niet meer zo kostbaar als voorheen en zijn daardoor meer gangbaar geworden.

Lees verder>Uit het nieuws

Liever thuis!-beurs

 

Op 13, 14 en 15 maart vindt de Liever thuis!-beurs plaats in Amsterdam. Liever thuis! Is gericht op senioren die prettig en veilig willen blijven wonen in hun eigen huis. Niet zelden loopt deze groep ouderen aan tegen obstakels en beperkingen in hun woning en daarbuiten. De beurs laat senioren kennis maken met originele en praktische oplossingen voor vitaler en comfortabel ouder worden. Alles is overzichtelijk bijeengebracht op één beursvloer met producten en diensten waarmee deze groep hun leven kan inrichten volgens hun wensen en behoeften. Het is mogelijk om gratis beurskaarten te bestellen. Kijk om www.lieverthuisbeurs.info.