6 maart 2017

‘Praktisch advies smaakt naar méér samenwerking en bundelen van kennis’

Innovatieve uitwisseling tussen professionals en gebruikers werpt vruchten af


Op maandag 6 maart 2017 overhandigde een Gebruikersgroep van VACpunt Wonen twee WoonKwaliteitAdviezen aan Peter Boerenfijn, directeur van ouderenhuisvester Habion. ‘Ik ben erg enthousiast. Hier is duidelijk sprake van een win-win situatie. We bundelen kennis van het scheiden van wonen en zorg, die direct ten goede komt aan onze bewoners. Dat smaakt echt naar meer”, aldus Boerenfijn. Habion heeft al laten weten vaker in zee te willen met VACpunt Wonen, de consumentenorganisatie die naar (ver)bouwplannen kijkt door de bril van de gebruiker.

 

Op de foto vlnr: Peter Boerenfijn (directeur Habion), Leontine Broer (cursusorganisatie VACpunt Wonen), Nelleke Nelis (adviseur gebruikskwaliteit VACpunt Wonen), Dietward Bruin (transformatiemanager Habion), Elisabeth Vreede (WAC Utrechtse Heuvelrug), Thom van Rijt (VAC Wonen Peel en Maas)


Langer thuis

Als gevolg van overheidsbeleid blijven steeds meer ouderen langer zelfstandig wonen. Bestaande bejaardenhuizen komen hierdoor leeg te staan. Zo ook De Molenhof in Zwolle. Habion wil het gebouw een tweede jeugd geven en geschikt maken voor zelfstandige en intramurale bewoning. Voornamelijk voor ouderen, maar ook voor ’n paar jonge starters. Daarnaast bouwt Habion in Apeldoorn een nieuw woon-zorgcomplex met 69 appartementen dat geschikt is om langer zelfstandig te blijven wonen. Over beide plannen bracht een Gebruikersgroep van VACpunt Wonen advies uit. Een innovatief win-wintraject, zo blijkt uit diverse reacties.


Vreemde ogen

Ton Jansen, projectmanager van De Molenhof in Zwolle, en Danny de Vries, projectmanager van Anklaar in Apeldoorn, zijn erg te spreken over de betrokkenheid en het enthousiasme van de VAC-leden. Jansen: “Ze hadden zich het plan eigen gemaakt en probeerden er het maximale uit te halen.” “Het zijn zeer ervaren en oplossingsgerichte mensen”, vindt ook De Vries. Het uitgebrachte advies gebruiken we weer als leidraad bij andere, nieuw te ontwerpen, projecten, zegt De Vries. “Dat zullen we in samenwerking met de VAC’s doen.” Jansen vult aan: “Habion is een ouderenhuisvester en we hebben veel kennis in huis over wat wel en niet handig is. Maar het heeft zeker een toegevoegde waarde om ‘vreemde ogen’ naar een plan te laten kijken.”


Rolstoel

Ook de VAC-leden zijn erg te spreken over het adviestraject. “De twaalf aanwezige medewerkers van Habion reageerden heel positief op onze adviezen” vindt Wim van der Meer, VAC-lid uit Zoetermeer. De andere setting van adviseren – niet in de eigen commissie, maar met andere leden uit het hele land, heeft voor Van der Meer zeker meerwaarde: “Je leert ook weer van elkaar”. Met name over het sanitair moet goed nagedacht worden, vindt Van der Meer. “In zo’n appartement moet hulp geboden kunnen worden aan oudere mensen. Ik zit zelf in een rolstoel en ik zag op de tekening bijvoorbeeld meteen dat ik in de badkamer niet kon keren.”


Waardevolle ervaring

Habion vond de samenwerking dermate waardevol dat ze er een vervolgopdracht aan verbonden voor VACpunt Wonen heeft: de uitvoering van een WoonKwaliteitOnderzoek naar bewonerservaringen in het getransformeerde bejaardenhuis. VACpunt Wonen is de landelijke koepel van Woonadviescommissies, die bestaan uit enthousiaste en deskundige leden die geschoold worden op het gebied van gebruikskwaliteit van het wonen. De opgedane kennis is gebaseerd op de jarenlange ervaring van bewoners met goede en slechte woningen. Wilt u meer informatie over het VAC-werk of bent u geïnteresseerd in advisering over uw project? Neem dan contact op met Nelleke Nelis via tel: (030) 261 04 75 of info@vacpuntwonen.nl.


 

Meer nieuws...

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >