6 oktober 2014

Nationale Duurzame Huizen Route

De Nationale Duurzame Huizen Route vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 oktober. Iedereen kan dan een kijkje nemen bij huiseigenaren die hun huis energiezuinig en comfortabel hebben gemaakt. In heel Nederland stellen mensen hun huis open en delen hun kennis en ervaringen. Deelnemers in de omgeving van Utrecht worden op donderdag 9 oktober a.s. bijgepraat op het kantoor van VACpunt Wonen. Ook zal Nelleke Nelis hier namens VACpunt Wonen een korte presentatie verzorgen.

Deze week behaalde de Nationale Duurzame Huizen Route een nieuwe mijlpaal met de aanmelding van het 300ste huis. De woning is van het echtpaar Van IJken uit Eemnes. De familie werd feestelijk onthaald met een pakket overheerlijke streekproducten uit de lokale ecowinkel. Bijzonder aan de monumentale woning is dat deze in 2006 is gerenoveerd met oude bouwmaterialen afkomstig uit de winkel van Van IJken. Van oude kozijnen, gebruikte deuren, 100 jaar oude balken, gebakken waalstenen uit 1900 tot en met een vloer van oude kerktegels uit Belgi; zelfs de vitrinekasten zijn van oude deuren gemaakt. ‘Hergebruik van oude materialen is het duurzaamste wat je kunt doen bij bouwen en verbouwen’, vindt Jan van IJken.

De vloer van de woning ligt op een laag schelpen van 30cm, de houten balken liggen hier direct op. De schelpen voorkomen vochtproblemen die vaak in een kruipruimte voorkomen en hebben een goede isolerende werking. Met een dikke laag leem op de muren en het onbehandelde hout is het aangenaam wonen en is ventilatie nauwelijks nodig. Nicolien van IJken: ‘Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 25 oktober laten we graag zien wat er allemaal mogelijk is.’

Op www.duurzamehuizenroute.nl staan allerlei soorten woningen en dagelijks komen er nieuwe bij. “Het is heel mooi om te zien dat zoveel huiseigenaren zich willen inzetten om anderen op weg te helpen om hun huis energiezuiniger te maken. En ieder doet dat op zijn eigen manier” aldus organisator Gerard Simon.

Organisatie
De Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada Projectmanagement en mede mogelijk gemaakt door groene energieleverancier Greenchoice en een groot aantal Nederlandse gemeenten.

 

Meer nieuws...

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >