7 augustus 2014

Tien tips voor woonkwaliteit

Hoe zorg je voor een praktisch en comfortabel huis? Waar moet je op letten bij een duurzaam en toegankelijk woongebouw? Hoe creŽer je een veilige en bruikbare woonomgeving? Al meer dan 65 jaar doen de Adviescommissies Wonen onderzoek naar en adviseren ze over woonkwaliteit. Tien tips waar u uw voordeel mee kunt doen.


1. Zorg voor voldoende ruimte in huis

Woningen met kleine en smalle ruimten zijn lastig in te delen. Kies bijvoorbeeld voor een ruimere entree en hal, zodat er niet alleen ruimte is voor de kapstok, maar ook voor een kinderwagen en/of een hulpmiddel.

2. Let op de toegankelijkheid
Een goed geplaatste deur die de juiste kant op draait kan veel irritatie voorkomen. Het zorgt voor korte looplijnen en een efficiŽnte indeling van de woning. Dit geldt in belangrijke mate voor het toilet. Houd drempels bij in- en uitgangen (balkon!) laag. Denk niet alleen aan de standaard bewoner, maar ook aan de mindervalide (bezoek! die meer (manoeuvreer)ruimte en ruimte voor het verlenen van zorg nodig heeft.

3. Kies een praktische indeling
Een flexibele en praktische indeling vergroot de inrichtingsmogelijkheden en houdt rekening met de privacy van bewoners. Zorg dat slaapkamers en sanitaire ruimten altijd vanuit een gang bereikbaar zijn en laat in verband met geluid het toilet niet aan de woonkamer grenzen.

4. Zorg voor voldoende bergruimte
Niet iedereen heeft een kunstkerstboom, maar we hebben wel allemaal spullen die voor kortere of langere tijd opgeslagen moeten worden. Zorg dus voor voldoende en goed toegankelijke bergruimte. Een kelder- of trapkast, een zolder c.q. vliering, ze bieden net dat extra wooncomfort.

5. Houd vinger aan de pols bij installaties
Zorg dat wandcontactdozen en thermostaten op logische plekken zitten – bij voorkeur niet midden op de wand. Bedenk bij verdiepingshoge ramen een alternatieve (en mooie) oplossing voor de radiatoren. Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden en plaats ook in de badkamer een drie-standenschakelaar – niemand loopt voor het douchen eerst naar beneden om de ventilatie in te schakelen. En leg, desnoods meerdere keren, aan bewoners uit hoe de systemen werken. Stel bijvoorbeeld gebruikershandleidingen beschikbaar.

6. Let op de veiligheid
Let erop dat de uitrit van een parkeergarage onder een woongebouw niet voor onveilige situaties zorgt. Zorg voor zicht vanuit woningen op de entree van een woongebouw, voorkom gladde galerijen, houd groen laag en plaats verlichting in achterpaden.

7. Zorg voor voldoende parkeergelegenheid
Zorg dat parkeerruimte voor auto’s niet te ver van de woningen af ligt, dat er voldoende parkeerplekken zijn en dat deze breed genoeg zijn. Denk ook aan parkeermogelijkheden ťn oplaadpunten voor scootmobielen en elektrische fietsen.

8. Let op het voorzieningenniveau
Speelvoorzieningen voor verschillende leeftijdsgroepen zijn geen overbodige luxe. Dat geldt ook voor (de afnemende) algemene voorzieningen als brievenbussen, pinautomaten, haltes voor openbaar vervoer en zitbankjes. Dit soort voorzieningen is van groot belang nu de overheid langer thuis wonen stimuleert.

9. Waar laten we het afval?
Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid is er meer behoefte aan afvalbakken in de omgeving en voldoende ondergrondse containers voor het scheiden van afval.

10. Schakel een Adviescommissie Wonen in!
Met bovenstaande negen tips benoemen we een aantal essentiŽle onderdelen van woonkwaliteit. Hoe je deze tips nu concreet toepast in een ver- of nieuwbouwplan is een vak apart. Daarom als laatste tip: schakel een Adviescommissies Wonen in. Deze woonadviseurs zijn deskundig en hebben veel ervaring met het beoordelen van plannen vanuit het perspectief van de bewoner. Kijk op www.vacpuntwonen.nl voor een Adviescommissie Wonen bij u in de buurt.


 

Meer nieuws...

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >