24 maart 2014

Berging en buitenruimte vaker aanwezig

VACpunt Wonen presenteert top 5 Knelpunten Woning

Het Bouwbesluit begint zijn vruchten af te werpen. Dat blijkt uit het feit dat Adviescommissies Wonen steeds minder problemen rondom berging en buitenruimte constateren. Jarenlang rapporteerden de commissies een te kleine berging en buitenruimte of het volledig ontbreken ervan als het grootste knelpunt van de woning. Nadat de aanwezigheid van berging en buitenruimte in het Bouwbesluit 2012 verplicht is gesteld, blijkt er nu verbetering op te treden.

Grootste knelpunt 2013: minimale afmetingen
Elk jaar houdt koepelorganisatie VACpunt Wonen een jaarlijkse enqute onder het landelijke netwerk van Adviescommissies Wonen. Net als in 2012 zijn de afmetingen in de woning in het algemeen de onbetwiste koploper in de top 5. De lokale commissies constateren dat woningen worden voorzien van kleine en smalle ruimtes, een kleine entree hebben en beschikken over een hal zonder opstelplek voor kinderwagen of rollator. Veel slaapkamers zijn aan de krappe kant en zijn moeilijk indeelbaar. Hoewel berging en buitenruimte nu wel aanwezig zijn, zijn de afmetingen hiervan minimaal.

Top 5
De top 5 Knelpunten Woning over 2013 ziet er als volgt uit:

1. Afmetingen
2. Toegankelijkheid/doorgankelijkheid deuren
3. Indeling
4. Berging en buitenruimte
5. Installaties

Toegankelijkheid/doorgankelijkheid deuren
Wat betreft de toe- en doorgankelijkheid van deuren is er afgelopen jaar niet veel verbeterd. Net als vorig jaar treffen we dit knelpunt op nummer 2 in de top 5. Adviescommissies Wonen maken melding van deuren die de verkeerde kant op draaien, verkeerd zijn afgehangen, tegen elkaar slaan of belangrijke looplijnen belemmeren. Verkeerd afgehangen toiletdeuren en het ontbreken van een indeling volgens het principe ‘slotzijde aan potzijde’ zorgen voor toegankelijkheidsproblemen voor mindervaliden.

Installaties
Ook het knelpunt ‘Installaties’ heeft zijn plaats behouden in de top 5. Dit jaar ging het veelal om te weinig wandcontactdozen in de woning en onpraktisch geplaatste wandcontactdozen, waardoor ruimten moeilijk ingedeeld kunnen worden. Ook thermostaten worden regelmatig midden op een wand geplaatst zodat er geen plaats meer is voor wandmeubels.


Adviescommissies Wonen
De Adviescommissies Wonen zetten zich in voor de belangen van de woonconsument en de praktische bruikbaarheid van de woning en de woonomgeving. Het gaat daarbij niet zozeer om de techniek, maar om zaken als een logische en praktische indeling van een huis, voldoende ruimte, goed schoon te maken en te openen ramen en praktische installaties. De Adviescommissies Wonen zijn in 223 gemeenten in Nederland actief.


Meer informatie
VACpunt Wonen maakt jaarlijks ook een Knelpunten Top 5 van het woongebouw en de woonomgeving. In dit document vindt u ook meer informatie over de VAC-organisatie in 2013.


 

Meer nieuws...

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >