19 november 2013

5000e aanmelding voor cursusorganisatie VACpunt Wonen

VACpunt Wonen, kenniscentrum voor woonkwaliteit en landelijke koepel van de lokaal opererende Adviescommissies Wonen, bereikt op 19 november 2013 een belangrijke mijlpaal: de vijfduizendste cursusaanmelding is een feit! Tijdens de cursus ‘De Toegankelijke Leefomgeving’ wordt deze vijfduizendste aanmelder door Jaap Overeem, directeur-bestuurder van VACpunt Wonen, verrast met een grote slagroomtaart. De gelukkige, mevrouw Wil Bernards uit Deventer, krijgt als klap op de vuurpijl te horen dat ze de cursus gratis mag bijwonen.


Toegankelijke huizen en buurten
VACpunt Wonen en de Adviescommissies Wonen houden zich bezig met praktisch wonen. Toegankelijkheid is een belangrijk aspect hiervan. Docente van de cursus ‘De Toegankelijke Leefomgeving’ is Denise Janmaat; zij is zelf rolstoelgebruiker en spreekt dus uit ervaring. Tijdens de cursus leren de deelnemers met andere ogen te kijken naar een woning, woongebouw en woonomgeving zodat ze gaan zien met welke obstakels mensen met een beperking te maken kunnen krijgen. Vervolgens leren ze hoe huizen en buurten zo ingericht kunnen worden dat ze ook voor mensen met een rollator, in een rolstoel of een scootmobiel toegankelijk zijn.


Vijfduizendste aanmelding
VACpunt Wonen organiseert al sinds 1965 cursussen over praktisch wonen. In 2004 is de cursusadministratie geautomatiseerd en worden de aanmeldingen voor cursussen geregistreerd. Het gaat dan ook om de vijfduizendste aanmelding sinds medio 2004; alle cursusaanmeldingen daarvóór zijn niet meegeteld.


Adviescommissies Wonen
De Adviescommissies Wonen zetten zich in voor de praktische bruikbaarheid van de woning en de wijk. Het gaat daarbij niet zozeer om de techniek, maar om zaken als een logische en praktische indeling van een huis, voldoende ruimte, goed schoon te maken en te openen ramen en praktische installaties. De Adviescommissies Wonen zijn in ruim tweehonderd gemeenten in Nederland actief.

 

Meer nieuws...

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >