16 augustus 2012

Open monumentendag op 8 en 9 september 2012   

Groen van toen

Ooit een historische druivenkas bezocht of een bomenboeket gezien? Herkent u de bomen in de laan, of de kruiden in de tuin? Op Open Monumentendag kunt u dit jaar ontdekken hoe natuur in ons land door de eeuwen heen is ontworpen, beheerd, gebruikt en gekoesterd. Met het thema Groen van Toen gaan we naar buiten, begeven we ons tussen cultuur en natuur en ervaren de groene monumenten

Natuurlijk weten we dat tuinen, parken en begraafplaatsen zijn ontworpen en aangelegd, maar in Nederland is vrijwel alle natuur bewerkt; van duinenrijen en zandverstuivingen tot polders en rivierenlandschap. Nederland is ontbost, ontveend, beploegd en bezaaid, bebouwd of juist weer herbebost. Zorgvuldig ontworpen en aangelegd om het beter te kunnen gebruiken, om bewoners tegen de elementen te beschermen of alleen maar om het mooier te maken. Ons landschap is een cultuurlandschap en een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed.

Daarom gaat dit jaar de Open Monumentendag niet alleen naar binnen, maar ook naar buiten: de paden op, de lanen in! U kunt dit jaar al dat mooi ontworpen groen bezoeken. Niet alleen groene monumenten als buitenplaatsen, landgoederen, parken en plantsoenen kunnen bezocht worden, maar ook een prieeltje, een kruidentuin, een boerenerf of een van de vele verdedigingswerken.

Aanleiding om dit jaar voor Groen van Toen te kiezen, is het feit dat 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Historische Buitenplaats. Tijdens Open Monumentendag zal, naast alle aandacht voor de groene monumenten, ook de relatie tussen groen en de gebouwde monumenten centraal staan. Welke rol speelde (en speelt nog steeds!) een park, een tuin, een plantsoen of een begraafplaats in relatie tot het gebouwde monument? Een thema waarmee we zowel het Toen als het Groen centraal stellen.

Meer weten? Download hier de Groen van Toen_flyer of surf naar www.openmonumentendag.nl.

 

Meer nieuws...

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >