17 juli 2012

Nationale groendag, 26 september 2012   

Stedelijk groen in crisistijd

Wat is de rol van groen in crisistijd? Is dat een kostenpost of juist een instrument dat kan en můet worden ingezet om economische en maatschappelijke redenen? Levert groen op? Zo ja, hoe dan? Op woensdag 26 september organiseren de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Platform31 (voormalig Nicis Institute), het ministerie van EL&I en Entente Florale Nederland de Nationale Groendag 2012. Centraal thema is Stedelijk groen in crisistijd. Tijdens de middag vindt de prijsuitreiking plaats van de nationale groencompetitie Entente Florale. Welke gemeenten winnen dit jaar de titel Groenste stad of dorp van Nederland?         

Kennisatelier
Nicis Institute, sinds kort onderdeel van Platform31, heeft in 2012 een Kennisatelier geÔnitieerd om nieuwe dimensies aan de discussie over de ‘opbrengst van groen’ te geven. Aan de hand van een aansprekend project wordt tijdens het ochtendprogramma uiteengezet wat de rol van groen is voor de werk- en leefomgeving en hoe braakliggende terreinen op een effectieve manier kunnen worden benut.

Forumdiscussie
In de daaropvolgende forumdiscussie wordt dit onderwerp belicht vanuit de visie van de bouwwereld, gemeentelijke overheid en recreatie. U krijgt als bestuurder of beleidsmaker handvatten en ideeŽn aangereikt over hoe groen kan worden ingezet ten bate van welzijn en welbevinden van de inwoners, waarbij het woord “bate” ook verwijst naar baten: een doordachte inzet van groen levert op.

Nationale groencompetitie
Tijdens de middag staat de prijsuitreiking van de nationale groencompetitie Entente Florale centraal. De deelnemende gemeenten aan Entente Florale 2012, Bergeijk, Haarlem, Nunspeet, Roosendaal, Someren, Valkenburg (L), Weert, Wierden en Woudenberg, worden gepresenteerd.

TEEB Stad
Daarnaast spreekt de demissionair staatsecretaris Henk Bleker, die tevens het rapport The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB) Stad uitgereikt krijgt.

Doelgroep
De nationale groendag is vooral bedoeld voor bestuurders en ambtenaren van de gemeentelijke overheid, de bouwwereld, medewerkers uit de groensector en anderen die zich op beslissings- of beleidsvoorbereidingsniveau bezig houden met de inrichtring van het stedelijk gebied.

Locatie
Hotel en congrescentrum Golden Tulip Heerlickheijd van Ermelo.

Programma
Het programma vangt aan om 10.00 uur, u bent welkom vanaf 9.30 uur voor koffie en thee. De dag wordt om 16.00 uur afgesloten met een netwerkborrel.

Aanmelden
U kunt zich vanaf nu aanmelden via www.cs-vng.nl. De officiŽle uitnodiging met het volledige programma ontvangt u medio augustus. Deelname is kostenloos. Let op: er kunnen eventueel kosten zijn aan annulering.


 

 

Meer nieuws...

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >