28 april 2008

 

VACpunt Wonen over ventilatie


In de media is veel commotie geweest rond de gebalanceerde ventilatiesystemen in de Amersfoortse wijk Vathorst. Deze systemen zouden de oorzaak zijn van de ‘ziekmakende’ woningen in deze wijk. Na het verschijnen van de onderzoeksresultaten, hebben veel organisaties en partijen zich negatief uitgelaten over balansventilatie. VACpunt Wonen heeft een meer genuanceerde visie op dit type ventilatie. Veel klachten worden namelijk niet veroorzaakt door het systeem zelf, maar door slechte installatie en een gebrek aan voorlichting. VACpunt Wonen heeft op het gebied van ventilatie, dus niet alleen balansventilatie, een duidelijke visie en een helder advies. We adviseren op vier niveau’s: algemene ontwerpeisen, de ontwerpeisen van de systemen, de ontwerpeisen van de woning en de richtlijnen voor het beheer.

Algemeen
VACpunt Wonen vindt het belangrijk dat de (toekomstige) bewoners zelf betrokken worden bij de keuze voor een bepaald ventilatiesysteem. Daarnaast pleiten we voor een hogere ventilatiecapaciteit dan wettelijk voorgeschreven. Astmatische mensen krijgen zo voldoende frisse lucht en ook rokerige ruimtes worden dan goed geventileerd. Ook hechten we belang aan ventilatievoorzieningen in alle vertrekken van een woning. Bewoners moeten overal een raam of buitendeur kunnen openzetten. Wellicht nog toekomstmuziek, maar het zou goed zijn als de bedieningspanelen van ventilatiesystemen worden voorzien van een vocht- en CO2-meter. Door niet alleen te voelen, maar ook te zién wat de toestand van het binnenmilieu is, gaan mensen hier eerder naar handelen.

Ontwerpeisen van ventilatiesystemen
Wat betreft het bedieningsgemak van de ventilatie-apparaten, adviseert VACpunt Wonen drie regelbare standen mét filterindicatie op het bedieningspaneel. De filterindicatie geeft aan wanneer het tijd is om de filters schoon te maken. Voor de nachtventilatie moet een bypass worden aangebracht. Daarnaast adviseert VACpunt Wonen aparte regelknoppen in de badkamer en de keuken. Omdat een schoon systeem essentieel is, moeten de ventilatie-eenheid en de ventielen goed bereikbaar zijn en makkelijk schoon te maken zijn. Een goede voorlichting over het gebruik van een ventilatiesysteem kan klachten voorkomen. VACpunt Wonen zou graag zien dat informatie over de werking van het systeem niet alleen in de handleiding, maar ook op het apparaat staat. Het gaat dan om gebruikersvriendelijke, niet-technische voorschriften. Daarnaast is het handig als foutmeldingen niet alleen op het apparaat zichtbaar zijn, maar ook op het bedieningspaneel.

Ventilatie in de woning
Niet alleen het ventilatiesysteem zorgt voor ventilatie in het huis. Om de ventilatie zo optimaal mogelijk te maken is het belangrijk dat onder alle deuren een spleet van 2 cm zit en dat spuivoorzieningen goed geplaatst worden. Om tochtvorming te voorkómen is het belangrijk dat er in grotere ruimtes meerdere inblaasventielen aanwezig zijn. Het bedieningspaneel van het ventilatiesysteem moet op een hoogte van 0,90 tussen 1,50 cm geplaatst worden, zodat ook rolstoelgebruikers bij het paneel kunnen.

Beheer
VACpunt Wonen adviseert een aantal richtlijnen te hanteren bij het beheer van ventilatiesystemen. Zo stelt zij voor een inregelrapport te maken bij de oplevering van een nieuwe woning. Bij diezelfde oplevering zouden bewoners een mondelinge demonstratie van het systeem moeten krijgen én een toegankelijke handleiding. Voordat bewoners het ventilatiesysteem in gebruik nemen, moet duidelijk zijn wie verantwoordelijk is voor het beheer ervan. Daarnaast moet er ook een onderhoudscontract afgesloten worden.


 

Meer nieuws...

VAC-advies aanvragen

Gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, maar ook particulieren kunnen hun bouwplannen en omgevingsplannen door een adviescommissie laten toetsen op gebruikskwaliteit.

Lees meer >